• Посилання скопійовано

Атестація робочих місць: де замовити експертизу факторів виробничого середовища?

Держпраці нагадує, що під час проведення атестації робочих місць треба оцінити не лише складність роботи, а й умови (виробниче середовище), у яких вона здійснюється. З цим краще, звісно, звернутися до фахівців. А на сайті Держпраці наведено інформаційний перелік лабораторій, атестованих на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу

Атестація робочих місць: де замовити експертизу факторів виробничого середовища?

Держпраці у Донецькій області нагадує, що відповідно до п. 1 Порядку №442, ст. 13 Закону «Про охорону праці», атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

П. 10 Порядку №442 передбачено, що результати атестації використовуються не тільки для реалізації прав робітників на пільгове пенсійне забезпечення, але й для встановлення пільг і компенсацій за рахунок підприємств та організацій, обґрунтуванні пропозицій про внесення змін і доповнень до Списків №1 і 2, а також для розробки заходів щодо поліпшення умов праці та оздоровлення працюючих.

Відповідно до Методрекомендацій №41, атестація робочих місць передбачає комплексну оцінку факторів виробничого середовища і характеру праці щодо відповідності їх вимогам стандартів, санітарних норм і правил.

Станом на теперішній час, санітарно-гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу під час атестації робочих місць проводять санітарні лабораторії підприємств і організацій, науково-дослідних і спеціалізованих організацій, атестованих у відповідності до Порядку №784/1012.

Інформаційний перелік лабораторій, атестованих на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу для атестації робочих місць за умовами праці, розміщено на офіційному сайті Держпраці України в розділі «Діяльність», підрозділ «Реєстри».

***

Читайте також:

Джерело: Держпраці у Донецькій області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»