• Посилання скопійовано

Внесення запису про атестацію робочого місця до трудової книжки

Держпраці наголошує: якщо працівник має право на пенсію на пільгових умовах, то до трудової книжки обов’язково необхідно внести запис про атестацію робочого місця – на підтвердження цього права

Внесення запису про атестацію робочого місця до трудової книжки

Держпраці у Чернігівській області нагадує, що трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника та основним документом, що підтверджує стаж роботи.

Вимогу щодо внесення до трудової книжки запису про атестацію робочого місця містить пункт 2.14 Інструкції № 58. Якщо працівник має право на пенсію за віком на пільгових умовах, запис у трудовій книжці роблять на підставі наказу, виданого за результатами атестації робочих місць.

Інструкція № 58 передбачає внесення запису про атестацію робочого місця лише тим працівникам, які мають право на пенсію на пільгових умовах за Списками № 1 і № 2. Працівникам, яким підтверджено право на пільги і компенсації за Списками виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затвердженими постановою КМУ від 17.11.1997 р. № 1290 та Переліком виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженим постановою КМУ від 21.02.2001 № 163, ніяких додаткових записів до трудової книжки не вноситься.

У записі необхідно точно відтворити повне найменування Списку № 1 або № 2. Показники зі Списку обов’язково мають бути підтверджені в Карті умов праці, складеній для відповідного робочого місця за результатами атестації.

Отже, якщо працівник має право на пенсію на пільгових умовах, до трудової книжки обов’язково необхідно внести запис про атестацію робочого місця – на підтвердження цього права. Адже пенсії за віком на пільгових умовах за Списками № 1 і № 2 призначаються за результатами атестації робочих місць (п. 2 постанови КМУ від 01.08.1992 № 442).

До трудової книжки слід додати й засвідчений в установленому порядку витяг із наказу, яким затверджено перелік робочих місць, виробництв, професій і посад, для працівників яких передбачено пільгове пенсійне забезпечення.

Нагадуємо, що витяг є точною копією частини документа, тож має бути засвідчений належним чином. Напис про засвідчення складається зі слів «Згідно з оригіналом», назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення, печатки підприємства чи відділу кадрів.

Якщо працівника прийнято на роботу після проведення атестації робочих місць та видання Наказу про затвердження переліку, першим до трудової книжки вносять запис про прийняття на роботу, а другим – про підтвердження права на пенсію на пільгових умовах.

Невиконання вимог Інструкції № 58 кваліфікується як порушення законодавства про працю і може стати підставою для притягнення винних посадових осіб до адміністративної відповідальності за ст. 41 КУпАП (штраф – від 510 до 1700 грн). Відповідальність за порушення вимог законодавства про працю передбачено і для роботодавця у вигляді штрафних санкцій згідно зі статтею 265 КЗпП.

Читайте також: На яких робочих місцях потрібно проводити атестацію? 

Джерело: Державна інспекція України з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»