• Посилання скопійовано

Як зменшити вплив шкідливих факторів на здоров’я механізаторів?

Задля нормалiзації мiкроклiмату потрібно провести теплоiзоляцiю стiнок i даху кабiн та встановити кондицiонери

Як зменшити вплив шкідливих факторів на здоров’я механізаторів?

Держпраці у Рівненській області роз’яснює, що заходи з покращення умов пpaцi механiзаторiв спрямовують, в основному, на створення в кабiнах тракторiв i сiльськогосподарських самохiдних машин оптимальних параметрiв виробничого середовища.

 

Головні напрями:

  1. Зменшення вібрації

Однин із найбiльш ефективних превентивних заходів – це зменшення негативної дiї низькочастотної вібрації. Для цього кабіни машин обладнують рацiонально спроектованими ресорними сидiннями (пiд якими встановлено пружинно- гiдравлiчнi амортизатори, паралелограмна пiдвiска, пружиннi або ресорнi амортизатори тощо). Застосовують також системи вiброзахисту на базi активних вiброiзоляторiв (електрогiдравлiчних вiброзахисних систем). Ефективнiсть їх у 2 – 4 рази вища, нiж у пасивних вiброiзоляторiв – це гарантує зниження iнтенсивностi загальної низькочастотної вiбрацiї до гранично допустимого значення. Зниження iнтенсивностi високочастотної вiбрацiї забезпечується встановленням кабiн сiльськогосподарських машин на спецiальнi вiброiзолятори із застосуванням вiбровбиральних мастик, килимкiв, м’яких прокладок (виготовлених iз пiнополiуретану) пiд обшивкою сидiння, а також покриття рукояток важелів керування матерiалами з високим коефiцiєнтом внутрiшнього тертя.

 

  1. Зменшення рівня виробничого шуму

Суттєву роль у захистi механiзаторiв вiд дiї виробничого шуму вiдiграютъ прогресивнi конструкцiї кабiн сiльськогосподарських машин. Насамперед, важливо, щоб вони не мали нещiльностей, щiлин та технологiчних отворiв великї площi (діаметру). Для зниження iнтенсивностi звуку, який поширюється на конструктивнi елементи кабiни i спричиняє формування вторинного джерела шуму, слiд здiйснювати спецiальнi заходи щодо звукоiзоляцiї кабiни, зокрема вiдокремлення передньої стiнки кабiни вiд двигуна повiтряним прошарком, встановлення кабiни на спецiальнi амортизатори, покриття її поверхнi рiзними демпфуючими матерiалами (вiбровбирними мастиками, листовою гумою). Окрім того ефективним заходом щодо зниження iнтенсивностi шуму є звукопоглинальне облицювання внутрiшнiх поверхонь кабiни. Iз цiєю метою використовують пiнополiуретан та iншi звуковбирнi матерiали. Якщо зменшити шум до гранично допустимих параметрiв згаданими вище технiчними заходами неможливо, то слiд застосовувати iндивiдуальнi засоби захисту органiв слуху: вкладишi з ультратонкого суперволокна, навушники тощо.

 

  1. Нормалізація мікроклімату

До засобiв з нормалiзації мiкроклiмату робочих мiсць операторiв належать: теплоiзоляцiя стiнок i даху кабiн, застосування тонованого скла, жалюзi та встановлення кондицiонерiв повiтря виларного типу. Герметизацiя кабiн сiльськогосподарських машин i створення в них незначного надлишкового тиску повiтря за рахунок роботи кондицiонера сприяє зменшенню запиленостi повiтря й забруднення його пестицидами, мiнеральними добривами та токсичними газами.

 

  1. Обмеження часу роботи

Якщо експлуатація сільськогосподарської машини пов’язана з дiєю виробничих факторiв, параметри яких перевищують гранично допустимi значення, то потрібно мінімізувати вплив шкідливих факторів за допомогою обмеження часу роботи механізаторів  (тобто здiйснювати захист часом).

 

  1. Забезпечення ЗІЗ

Вiдповiдно до Наказу Мінсоцполітики від 29.11.2018 р. №1804, механiзаторiв сiльського господарства забезпечують спецодягом та засобами індивідуального захисту (комбiнезонами, комбiнованими рукавицями, захисними окулярами, в холодний період року – куртками i брюками тощо).

Джерело: Держпраці у Рівненській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»