• Посилання скопійовано

Чи треба збільшувати оклад працівника-іноземця у разі зростання мінзарплати: ексклюзив від Держпраці

Чи змінювати у зв’язку зі зміною розміру мінімальної зарплати оклад працівнику-іноземцю, для працевлаштування якого було оформлено дозвіл на працевлаштування? Чи потрібне збільшення такого окладу при подовженні такого дозволу? На це запитання відповіли фахівці Держпраці

Чи треба збільшувати оклад працівника-іноземця у разі зростання мінзарплати: ексклюзив від Держпраці

Коментар до листа Держпраці від 20.05.2019 р. №2361/4/4.2-38-19

Нагадаємо, що відповідно до ч. 3 ст. 42-1 Закону про зайнятість населення, роботодавець може отримати дозвіл на працевлаштування іноземця за умови виплати заробітної плати у розмірі не менш як:

  • 5 мінімальних заробітних плат – іноземним найманим працівникам у громадських об’єднаннях, благодійних організаціях та навчальних закладах, визначених у ст. 34363739414348 Закону України «Про освіту»;
  • 10 мінімальних заробітних плат – для всіх інших категорій найманих працівників.

На практиці такому іноземцю можна встановити і режим неповного робочого часу (Мінсоцполітики про це заявляла неодноразово. Зокрема, у листах від 29.11.2017 р. №5418/4/4.2-ЗВ-17, від 18.09.2017 р. №2413/0/101-17).

При укладанні трудового договору з іноземцем або особою без громадянства, за умовами якого встановлено неповний робочий день або неповний робочий тиждень, відповідно до ст. 56 КЗпП, оплата праці в цих випадках провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку з урахуванням законодавчої вимог щодо рівня заробітної плати іноземця.

Але здебільшого іноземці працюють все ж таки в режимі повного робочого часу. Тому отримують вони за відпрацьований час встановлений їм оклад (місячну тарифну ставку).

А ось тепер уявімо собі практичну ситуацію: на підприємстві працює іноземець, який належить до інших категорій найманих осіб. З ним було укладено трудовий договір у 2018 р., й відповідно встановлено оклад у розмірі 10 МЗП (тоді це становило 37230,00 грн.). Але з 1 січня 2019 р. розмір МЗП зріс до 4173 грн. А ще зараз постає питання про продовження дії дозволу на працевлаштування. Чи потрібно змінювати оклад цьому іноземцю до 10 МЗП у 2019 р., тобто до 41730,00 грн? 

 

Роз’яснення фахівців Держпраці

Про те, що збільшити оклад слід вже на 1 січня 2019 р. (тобто, на дату зростання розміру мінімальної зарплати), фахівці Держпраці не наголошують.

Але, на нашу думку, підвищити оклад варто – адже цього, по суті, вимагає ч. 3 ст. 42-1 Закону про зайнятість. Ці норми закон чітко визначають обов’язок роботодавця щодо розміру заробітної плати іноземного найманого працівника у разі застосування його праці.

З іншого боку, як зазначили фахівці Держпраці, вимоги щодо розміру зарплати відповідно до ч. 3 ст. 42-1 Закону про зайнятість розповсюджуються на роботодавців:

  1. які отримують дозвіл на застосування праці іноземці вперше;
  2. після розірвання попереднього трудового договору (контракту) та укладення нового трудового договору (контракту) відповідно до отриманого дозволу; 
  3. у разі продовження дії дозволу на застосування праці іноземного працівника.

Такий самий висновок наводився і в листі Мінсоцполітики від 18.09.2017 р. №2413/0/101-17.

Та чи означає це, що ці вимоги діють виключно у зазначених випадках? Ні,на нашу думку, це була б дуже спрощена позиція. Адже дотримання мінімальних вимог щодо оплати праці іноземців при оформленні дозволу – це лише один з випадків, коли ці вимоги діють. І, безумовно, вимоги щодо фактичної оплати праці таких іноземців не нижче за розмір, встановлений ч. 3 ст. 42-1 Закону про зайнятість, повинні виконуватись не лише в проекті трудового контракту, а і в реальності.

Та тим не менш, для продовження дії дозволу територіальним органам Держпраці подається пакет документів, зазначений у ст. 42-2 Закону про зайнятість. Серед них передбачається подання копії трудового договору (контракту) з відповідною оплатою праці іноземного працівника (якщо до нього було внесено зміни).

Тож, якщо з нерезидентом було укладено трудовий договір у 2018 р. і було встановлено оклад 37230,00 грн., для продовження дії дозволу  на працевлаштування у 2019 р. потрібно надати копію контракту із окладом, розмір якого зріс до 41730,00 грн.  Звісно, оклад може бути і більшим, але це – мінімальний розмір такого окладу.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»