• Посилання скопійовано

Чи можна встановити неповний робочий день за скороченого робочого часу лікарю-стоматологу?

Чи можливо встановити неповну зайнятість, якщо лікар-стоматолог працює на умовах скороченого робочого часу? Від якої норми рахувати неповний робочий час: від 40-годинного робочого тижня чи з урахуванням скороченого робочого часу?

Чи можна встановити неповний робочий день за скороченого робочого часу лікарю-стоматологу?

Коментар до листів Мінсоцполітики від 18.04.2019 р. №460/0/204-19 та МОЗ від 10.05.2019 р. №10.1-18/К-5333/5536-зв

Суть запиту

Лікарю-стоматологу відповідно до ст. 51 КЗпП встановлюється скорочена тривалість робочого часу (33 години на тиждень).

Питання:

  1. Якщо цей працівник працює на умовах неповного робочого часу, то чи застосовується до нього скорочена тривалість робочого часу?

  2. Яка норма годин на тиждень застосовується даному працівнику при неповному робочому часі 40 або 33? Скільки годин на день йому потрібно відпрацювати, щоб отримати 1/2 від посадового окладу?

 

Скорочена тривалість та неповний робочий час

Насамперед слід зауважити, що скорочена тривалість робочого часу та неповна зайнятість – це різні поняття й регулюються різними статтями КЗпП.

Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40-годинного робочого тижня (ст. 50 КЗпП).

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Скорочена тривалість робочого часу регулюється ст. 51 КЗпП, й встановлюється для певної категорії працівників, а саме:

  • для працівників віком від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) – 24 години на тиждень;

  • для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці, – не більш як 36 годин на тиждень.

Крім того, законодавством встановлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших). За рахунок власних коштів - на підприємствах і в організаціях для жінок, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю.

Встановлення неповного робочого часу регулюється ст. 56 КЗпП. За угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом може встановлюватися як при прийнятті на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Оплата праці в цих випадках провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Скорочена тривалість робочого часу означає, що час, протягом якого працівник повинен виконувати трудові обов’язки, скорочується на певну кількість годин, проте працівник має право на оплату праці в розмірі повної тарифної ставки/окладу. Це одна з основних відмінностей скороченого робочого часу від неповного (лист Мінсоцполітики від 22.03.2006 р. №1993/0/14-06/13).

 

Чи можна встановити неповний робочий час при скороченій тривалості робочого часу?

Норми робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я (крім тих, які працюють у шкідливих умовах) затверджені Наказом №319.

Згідно з п. 1.2 Наказу №319, норма робочого часу, зокрема для лікарів, зайнятих виключно амбулаторним прийомом хворих, становить 33 години. Тобто для лікарів-стоматологів нормальна тривалість робочого часу становить 33 години на тиждень.

Графіки роботи затверджуються керівником закладу за погодженням з профспілковим комітетом та складаються на підставі КЗпП та Наказу №319, виходячи з місячної та річної норми тривалості робочого часу, що розраховується щорічно Мінсоцполітики залежно від законодавчо встановленої тривалості робочого тижня і доводиться до галузей відповідним листом (лист МОЗ від 10.05.2019 р. №10.1-18/К-5333/5536-зв).

Тривалість щоденної роботи (зміни), графіки змінності встановлюються на основі чинного законодавства з додержанням установленої тривалості робочого часу власником.

Згідно з нормами ст. 7 Закону про колективні договори, питання режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку визначається сторонами в межах їх компетенції у колдоговорі.

Також фахівці Мінсоцполітики посилалися у коментованому листі на ст. 56 КЗпП про встановлення неповного робочого часу.

 

Висновки

Отже, як зрозуміло із вищезгаданих листів:

  1. у лікарів-стоматологів нормальна тривалість робочого часу 33 години;
  2. тривалість щоденної роботи та графіки змінності встановлюються роботодавцем;
  3. неповний робочий час ймовірно встановлювати за скороченої тривалості робочого часу.

Тож, якщо лікар-стоматологу необхідно встановити половину від його норми робочого часу, то це має становити 16,5 год. (33 год/2). Відповідно слід проводити оплату пропорційно до відпрацьованого часу. Наприклад, якщо всі години за таким неповним робочим часом відпрацьовані, то половину місячного окладу 5000,00 грн (10000,00 грн/33 год х 16,5 год.).

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»