• Посилання скопійовано

Строки виплати відпускних: консультація від Мінсоцполітики

Коли слід виплачувати відпускні? Чи можна здійснити виплату у інші строки, ніж у визначені законом? Докладніше про це у свіжому листі Мінсоцполітики та нашому коментарі до нього

Строки виплати відпускних: консультація від Мінсоцполітики

Коментар до листа Мінсоцполітики від 14.06.2019 р. №920/0/206-19

 

Строки виплати відпускних: що говорить законодавство?

Заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку. Так зазначається у ст. 115 КЗпП та у ч. 1  ст. 21 Закону про відпустки.

Слід зауважити, що у разі несвоєчасної виплати власником або уповноваженим ним органом заробітної плати працівнику за час щорічної відпустки, відпустка на вимогу працівника повинна бути перенесена на інший період. Цей момент особливо актуальний, якщо працівника слід відправити у відпустку за графіком.

Нагадаємо, що за  ст. 10 Закону про відпустки конкретний перiод надання щорiчних вiдпусток у межах, установлених графiком, узгоджується мiж працiвником i власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повiдомити працiвника про дату початку вiдпустки не пізніше, як за два тижнi до встановленого графiком термiну.

Змiна термiнiв надання вiдпусток, вiдображених у графiку, може бути проведена за узгодженням сторiн трудового договору i за умови виникнення обставин, що змушують перенести щорiчну вiдпустку. Якщо працiвник просить перенести вiдпустку, наприклад, за сiмейних обставин, на iнший перiод чи надати її в стислi термiни i роботодавець не заперечує щодо змiни у графiку перiоду використання ним вiдпустки, таким чином не  вбачається порушення законодавства про вiдпустки. Докладніше про це читайте тут.

Але за які три дні слід виплачувати відпускні: календарні чи робочі? Це питання обросло потужними міфами, побудованими на страху бути оштрафованими Держпраці.

 

Триденний строк слід рахувати у календарних днях! При цьому день виплати відпускних не враховується!

Про це зазначали фахівці Мінсоцполітики у листі від 26.06.2009 р. №155/13/116-09.

Наприклад, якщо перший день відпустки — 22.07.2019 р. (понеділок), відпускні слід виплатити не пізніше 18.07.2019 р. (четвер). При цьому ніхто не забороняє виплатити відпускні і раніше, наприклад, у понеділок (15.07.2019 р.).

Але якщо останній день строку виплати відпускних припадає на вихідний день, відпускні слід виплатити не пізніше останнього робочого дня тижня до початку відпустки.

Наприклад, якщо перший день відпустки — 18.07.2019 р. (четвер),  останній день строку виплати відпускних 14.07.2019 р. (неділя). Оскільки  неділя — вихідний день (ч. 2 ст. 67 КЗпП), відпускні виплачуються  12.07.2019 р. (п’ятниця) за  п’ятиденного робочого тижня або 13.07.2019 р. (субота) при шестиденному робочому  тижні.

 

Виплата відпускних у необхідні працівникові строки: позиція Мінсоцполітики

Бувають різні ситуації у практиці кадрової служби та бухгалтерії. Наприклад термінова необхідність працівника за сімейними обставинами піти у відпустку буквально наступного дня після подання заяви і складання наказу.

Як бути з відпускними? Як їх виплатити вчасно, щоб не порушити закон?

Фахівці Мінсоцполітики у коментованому листі зазначили, що у виняткових випадках у разі настання обставин, які зумовили використання працівником щорічної відпустки чи її частини у стислі терміни, коли неможливо оплатити відпустку у строки, зазначені у ст. 115 КЗпП та у ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки, в заяві працівник може висловити своє бажання про отримання зарплати за таку відпустку в терміни, визначені між працівником та роботодавцем. І це не буде порушенням закону.

Такої ж позиції на сьогодні дотримуються і фахівці Держпраці.

 

Думка редакції

Звісно, ми з такою позицією погоджуємося, адже вона лояльна до роботодавця і не порушує прав працівника. Разом з тим зазначимо, що в даному листі слід було би також послатися на норми ст. 7  Міжнародної Конвенції №132. Кожна особа,  яка користується відпусткою,  передбаченою в цій Конвенції,  отримує за повний період цієї відпустки  принаймні свою  нормальну  чи  середню заробітну плату,  нараховану відповідно  до методу,  що визначається компетентним органом влади або іншим відповідним органом у кожній країні.

Суми,  що  належать  до виплати згідно з параграфом 1 цієї статті, виплачуються зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не передбачено в угоді, що стосується цієї особи і роботодавця. На нашу думку, роль такої угоди може зіграти заява працівника, погоджена роботодавцем (див. Зразок).

Хочемо звернути увагу на законність цієї Конвенції (у деяких бухгалтерів виникають сумніви щодо цього документу). Чинні міжнародні договори України підлягають сумлінному дотриманню Україною відповідно до норм міжнародного права (ст. 15 Закону № 1906). Чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана ВР України, є частиною національного законодавства (ч. 1 ст. 9 Конституції України). 

Якщо міжнародним договором або міжнародною угодою, в яких бере участь Україна, встановлено інші правила, ніж ті, що їх містить законодавство України про працю, то застосовують правила міжнародного договору або міжнародної угоди (ст. 8-1 КЗпП).

Отже, за наявності окремої угоди (заяви) між працівником і роботодавцем виплатити відпускні за час щорічної відпустки можна в інші строки, ніж визначено національним законодавством.  

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»