• Посилання скопійовано

Відпустки без збереження заробітної плати за законопроектом «Про працю»

Розглянемо, які види відпусток без збереження зарплати передбачає законопроект «Про працю», а також якими будуть їх тривалість та підстави надання

Відпустки без збереження заробітної плати за законопроектом «Про працю»

Про відпустки без збереження заробітної плати зазначається лише у двох статтях проекту Закону «Про працю»:

  • ст. 60 щодо відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • ст. 63 щодо інших видів відпустки без збереження заробітної плати.

 

Відпустки без збереження зарплати

У законопроекті передбачили надання відпусток без збереження заробітної плати з будь-яких підстав, зазначених в  трудовому та/або колективному договорі. Тобто коли надавати таку відпустку, вирішуватимуть самі роботодавці і працівники (але разом). І працівнику буде достатньо надати  заяву для отримання такої відпустки.

Гадаємо, чимало роботодавців зрадіють цьому і будуть готові передбачити ймовірні та неймовірні підстави для надання відпусток без збереження зарплати й на будь-яку кількість днів, чого не могли робити раніше. Оскільки ні КЗпП, ні Закон про відпустки таких можливостей не надавав.

Усе про зарплату і кадри – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

З іншого боку, як і раніше, насильно спрямовувати працівників у таку відпустку буде неможливо. Як і зараз, для цього буде потрібне бажання працівника.

Крім цього, в обов’язковому порядку надаватимуться працівникам за їхньою заявою такі види відпусток без збереження зарплати:

  1. у разі смерті рідних по крові або по шлюбу — тривалістю до 14 календарних днів;
  2. матері або батьку, якщо дитина потребує домашнього догляду — тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку. Тобто відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку;
  3. особам з інвалідністю I та II груп — тривалістю до 30 календарних днів щорічно;
  4. для догляду за хворим рідним по крові або по шлюбу, який за висновком закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, — тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше 30 календарних днів.
  5. працівникам, які мають дітей віком до 14 років, або дитину з інвалідністю, у випадку виникнення непередбачуваних сімейних обставин (хвороба, нещасний випадок тощо), — тривалістю до 14 календарних днів на рік.

Нагадаємо, що зараз в Законі про відпустки про обов’язкові відпустки без збереження тривалості йдеться  в ст. 25 й перелік підстав їх надання значно ширший. Тобто зараз їх аж 18, а за законопроектом таких підстав лише 5.

Законопроектом передбачена ще одна підстава для надання відпусток без збереження зарплати. Вона теж застосовується у разі бажання працівника, але вже не є обов’язковою – це відпустка без збереження зарплати за сімейними обставинами та з інших причин. Її тривалість має бути не більше 30 календарних днів на рік.

Гадаємо, всі «впізнали» цю відпустку, адже в Законі про відпустки про неї йдеться в ст. 26 і її тривалість становить не більше 15 днів на рік. Але, як і зараз, для її надання потрібне не лише бажання працівника, а й згода роботодавця. За законопроектом цю підставу для надання відпустки можна буде не прописувати в трудовому/колективному договорі. Адже вона буде передбачена для всіх в самому законі.

 

Відпустка для догляду за дитиною до трьох років

Щодо цього виду відпусток, то майже нічого не змінилося, крім строків попередження про початок та дострокове припинення відпустки.

Відпустка для догляду за дитиною  до досягнення нею трирічного віку надаватиметься за заявою  матері, батька, баби, діда або іншого законного представника дитини, разом з яким проживає дитина.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховуватиметься до відповідного стажу роботи (крім стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку) згідно з законодавством.

За домовленістю сторін трудового договору відпустка для догляду за дитиною може надаватися більшої тривалості. Але щоб скористатися нею, працівники повинні будуть повідомити роботодавця, в т.ч. засобами електронного зв’язку, визначеними у трудовому договорі, про початок та дострокове припинення відпустки не пізніше, як за 14 календарних днів до цієї події. Наразі цього немає, тож роботодавець іноді змушений терміново шукати заміну працівнику або навпаки терміново звільняти працівника, який найнятий на заміну на підставі строкового договору.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не надаватиметься, якщо дитина перебуває на державному утриманні, крім прийомних дітей у прийомних сім’ях та дітей-вихованців у дитячих будинках сімейного типу.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»