• Посилання скопійовано

Чи може директор відмовитись від зарплати через карантин?

ДПС надала роз’яснення щодо того, чи має право власник товариства, який особисто виконує функції директора, не нараховувати та не виплачувати собі заробітну плату під час карантину, або у зв'язку з відсутністю господарської діяльності

Чи може директор відмовитись від зарплати через карантин?

Коментар до листа від 20.11.2020 р. №4768/ІПК/99-00-04-05-03-06

Податківці в коментованій ІПК розглянули звернення щодо того чи має право власник товариства, який особисто виконує функції директора, не нараховувати та не виплачувати собі заробітну плату під час карантину, або у зв'язку з відсутністю господарської діяльності та чи повинно товариство сплачувати за нього ЄСВ, ПДФО та військовий збір.

Одразу зауважимо, що право перевіряти, чи оформлені наймані працівники, чи платиться їм офіційна зарплата і чи сплачено з неї податки та ЄСВ, у податківців є (пп. 78.1.13 ПКУ), а отже, вони можуть видавати ІПК з цього питання (пп. 19-1.1.28 ПКУ).

ДПС розглянула ці питання та зазначила, що відповідно до ст. 5 Закону №2275 учасники товариства мають право, зокрема брати участь в управлінні товариством у порядку, передбаченому цим Законом та статутом товариства.

Також зазначила, що органами товариства є загальні збори учасників, наглядова рада (у разі утворення) та виконавчий орган (ст. 28 Закону №2275). А згідно з ст. 39 Закону №2275 виконавчий орган товариства може бути одноосібним – це коли директор (якщо статутом не передбачена інша назва) є одноосібним виконавчим органом. Крім того, ст. 42 Закону №2275 передбачено, що члени виконавчого органу є посадовими особами товариства.

В зв’язку з цим податківці схиляються до того, що з членом виконавчого органу товариства укладається договір, який від імені товариства підписує особа, уповноважена на таке підписання загальними зборами учасників. Тому винагорода за виконання посадовою особою своїх обов'язків та надання їй інших благ може здійснюватися виключно на умовах та підставах, зазначених у договорі між нею і товариством.

Враховуючи вищезазначене, ДПС зробила висновок, що з учасником товариства, який здійснює управління як виконавчий орган (директор), має бути укладений відповідний договір з виплатою доходу. Дохід у вигляді заробітної плати або винагороди, який виплачується учаснику товариства (директору) на підставі укладеного трудового (цивільно-правового) договору, оподатковується ПДФО за ставкою 18% (п. 167.1 ПКУ) і військовим збором за ставкою 1,5% (пп. 1.3 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ) та є базою нарахування ЄСВ за ставкою 22% (ч. 5 ст. 8 Закону №2464).

Тобто, якщо коротко, то податківці вирішили, що той, хто виконує функції директора (навіть засновник) повинен отримувати за це плату. А як вже буде оформлена ця плата, як зарплата чи як винагорода з ЦПД, це вже мають вирішувати самі засновники (чи він сам, якщо він один). Чи відповідає це чинному законодавству?

Насправді, ні.

Дана позиція нібито підтверджується листом Мінсоцполітики від 07.02.2012 р. №113/13/84-12. Проте, зверніть увагу, в цьому листі не говориться категорично, що заступник, який виконує обов’язки директора, обов’язково має отримувати оплату. В ньому лише говориться, що форма участі власника в управлінні підприємством у випадку, якщо власник здійснює управління підприємством без укладення трудового договору (у тому числі на період часу, коли підприємство не здійснює господарську діяльність), і спосіб винагороди власнику за таку діяльність можуть бути визначені в установчих документах.

Від себе зауважимо, що виконання засновником обов’язків з управління підприємством (тобто, по суті, того, що робить директор) визначено такими нормами законодавства:

  • ч. 2 ст. 65 та ч. 4 ст. 128 ГКУ, відповідно до якої засновник може здійснювати свої права на управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи на основі статуту або інших установчих документів.
  • ч. 3 та ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік, відповідно до якої вести бухоблік, а отже, підписувати фінансову, податкову та іншу звітність має право засновник.
  • п. 48.5.1 ПКУ, відповідно до якої власнок може підписувати податкову декларація сам.

Отже, укладати трудовий договір із засновником не потрібно, це вже доведений факт. Якщо такого договору нема, то нема й обов’язку нараховувати або виплачувати засновнику заробітну плату. Тим більше жодна законодавча норма не зобов’язує власника підприємства укладати угоди з самим собою, в т. ч. і трудовий договір. 

Оскільки згідно із законодавством трудові відносини передбачають оплату працю найманого працівника, то при оформленні повноважень засновника як директора питання про оплату його праці не ставиться.

Є думка, що власник може управляти підприємством без заробітної плати лише за умови припинення або призупинення господарської діяльності підприємства. Однак така думка видається хибною, адже законодавством власнику підприємства надано право здійснювати управління підприємством у будь-який час. Головне, щоб це було передбачено статутом підприємства чи іншими установчими документами. 

При цьому немає норм законодавства, які б вимагали укладання із таким засновником цивільно-правового договору на виконання таких обов’язків за плату. Для того, щоб засновник почав керувати підприємством, потрібно рішення засновників про те, що один з них буде ці обов’язки виконувати.

Детальніше те, як юридично правильно оформити виконання засновником функцій директора ми розглядали тут.

А якщо дохід не нараховується, то не потрібно нараховувати ЄСВ та утримувати ПДФО та військовий збір. Якщо на підприємстві немає найманих працівників і більше жодній фізособі дохід не виплачується, відповідно не має обов’язку подавати Звіт з ЄСВ та форму №1ДФ (або єдиної звітності, починаючи з І кварталу 2021 року).

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»