• Посилання скопійовано

Ознаки трудових відносин та інші зміни до КЗпП: альтернативний законопроєкт

Г. Третьякова зареєструвала у ВРУ альтернативний законопроєкт №5054-1 зі змінами до КЗпП щодо регулювання деяких питань трудових відносин. Він дуже схожий з урядовим законопроєктом №5054 (за винятком кількох норм)

Ознаки трудових відносин та інші зміни до КЗпП: альтернативний законопроєкт

Нагадаємо, що 8 лютого Уряд схвалив проєкт Закону, яким вносяться зміни до КЗпП щодо визначення поняття трудових відносин та ознак їх наявності. Наступного дня його було зареєстровано у ВРУ за №5054. Коротко про його основні положення ми розповідали тут.

І ось 25 лютого Г. Третьякова зареєстрували у ВРУ альтернативний законопроєкт №5054-1 "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо регулювання деяких питань трудових відносин".

Ним також пропонується:

  • визначити на законодавчому рівні регулювання трудових відносин;
  • законодавче запровадження ознак трудових відносин; 
  • приведення положень національного законодавства про працю у відповідність до положень Директиви Ради № 2001/23/ЄС від 12.03.2001 про наближення законодавств держав-членів, що стосуються охорони прав працівників у випадку передачі підприємств, бізнесових структур або частин підприємств або бізнесових структур;
  • уніфікація понятійного апарату КЗпП;
  • регулювання трудових відносин, де суб’єктом є фізична особа – підприємець.

Загалом тексти обидвох законопроєктів дуже схожі (за винятком кільком норм).

Як у проєкті Закону №5054, альтернативним проєктом викладено у новій редакції розділ III КЗпП «Трудові відносини і трудовий договір». Зокрема, надано нове визначення трудових відносин, поняття трудового договору та прописано 7 ознак трудових відносин. Причому вони такі ж, як були передбачені законопроєктом №5054. Переглянути їх можна тут.

Додатково до норм законопроєкта №5054, альтернативним проєктом пропонуються ще такі уточнення в КЗпП:

1. Трудове законодавство не застосовується у разі, якщо:

  • роботу виконує фізична особа - суб'єкт підприємницької діяльності самостійно;
  • фізична особа виконує роботу за трудовим договором.

Трудове законодавство (крім законодавства про охорону праці) не застосовується, якщо:

  • фізична особа виконує зобов’язання, взяті нею за трудовим договором, який передбачає виконання нею певної роботи на користь іншої сторони договору.
  • У разі якщо в судовому порядку буде встановлено, що відносини за трудовим договором фактично є трудовими відносинами, до таких відносин застосовуються норми цього Кодексу.

Цими нормами пропонують доповнити ст. 3 КЗпП.

2. Роботодавець — це юридична чи фізична особа, а також їі філія, відділення, представництво, інший відокремлений підрозділ, що розташований на території України і проводить свою діяльність на підставі законодавства України.

Роботодавцем може бути фізична особа, яка досягла 18 річного віку та цивільна дієздатність, якої не є обмеженою в установленому законом порядку (ст. 21 КЗпП).

3. Під час встановлення наявності трудових відносин за трудовим договором укладеним фізичною особою із фізичною особою - підприємцем, яка використовує найману працю, робота може бути визнана такою, що виконується в межах трудових відносин незалежно від назви та виду договірних відносин між сторонами, якщо є шість і більше зазначених ознак наявності трудових відносин (ст. 21-2 КЗпП).

4. Центральні органи виконавчої влади здійснюють контроль за додержанням законодавства про працю на підприємствах, в установах і організаціях, що перебувають у їх функціональному підпорядкуванні, крім перевірок діяльності фізичних осіб – підприємців (ст. 259 КЗпП).

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»