• Посилання скопійовано

Чи треба оцифровувати документи про освіту і хто це має зробити?

З 10 червня 2021 року на заміну паперовим трудовим книжкам прийдуть електронні записи в Реєстрі застрахованих осіб. Але 5 років буде тривати перехідний період, протягом якого паперові трудові книжки треба буде оцифрувати. А що з документами про освіту?

Чи треба оцифровувати документи про освіту і хто це має зробити?

Обов'язок оцифровувати трудові книжки виникає у роботодавців тільки щодо тих трудових книжок, які станом на 10 червня 2021 року в них зберігаються. Тобто, щодо наявних працівників, які працюють у таких роботодавців за основним місцем роботи. 

Документи про освіту роботодавці не зберігають (за потреби – хіба що копію). Тож, такі документи оцифровувати не потрібно. Проте дані з них мають шанс потрапити до Реєстру застрахованих осіб в електронному вигляді. 

Як повідомляє ПФУ до стажу зараховується навчання за денною формою лише до 1 січня 2004 року. Такі періоди підтверджуються дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками, які видані на підставі архівних даних.

Після 1 січня 2004 року до страхового стажу зараховуються періоди навчання лише за умови добровільної сплати єдиного соціального внеску.

Отже, якщо особа навчалась після 1 січня 2004 року та має намір докупити страховий стаж за минулі періоди, вона може надати органам Пенсійного фонду документи, які підтверджують періоди навчання за денною формою для оцифрування. Оцифрований період навчання підтверджуватиме відсутність статусу застрахованої особи, що дасть змогу здійснити купівлю страхового стажу за минулі періоди.

Отже, оцифрування документів про освіту проводитиме ПФУ. При цьому частина даних надасть фізособі страховий стаж, а оцифровані документи про освіту з 01.01.2004 р. – право докупити такий страховий стаж (за бажанням). 

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»