• Посилання скопійовано

Чи може роботодавець звільнити працівника за відмову від вакцинації?

Держпраці наголошує, що погоджуватися писати заяву на звільнення за власним бажанням не варто. Будь-який тиск на співробітника буде порушенням трудового законодавства

Чи може роботодавець звільнити працівника за відмову від вакцинації?

Павло звернувся до Управління Держпраці у Сумській області за консультацією. В телефонній розмові зазначив, що працює у дитячому садочку неповний робочий день. Наразі у комунальному закладі триває вакцинація проти Covid-19.

Нещодавно керівник установи, де працює чоловік, повідомив, що всім працівникам обов’язково необхідно пройти щеплення. Павло сказав, що перед цим хоче проконсультуватися з лікарем: чи безпечно на даний час для його здоров’я проводити вакцинацію.

Керівник почувши таку думку одразу відповів: «Якщо ти відмовишся від вакцинації – пиши заяву на звільнення за власним бажанням, я буду передавати твої повноваження іншому працівнику».

Чоловік був здивований. Він давно працює у закладі, офіційно працевлаштований, жодних нарікань на роботу не має.

«Чи повинен я писати заяву на звільнення, якщо я цього не хочу робити?», – запитав Павло інспектора праці.

Держпраці наголошує погоджуватися писати заяву на звільнення за власним бажанням не варто. Будь-який тиск на співробітника буде порушенням трудового законодавства. Якщо волевиявлення писати заяву на звільнення немає, то єдиний вихід для роботодавця – розірвати трудовий договір за його ініціативою.

Найбільш типовою ситуацією є – скорочення штату працівників або реорганізація, процедура відбувається згідно ст. 40 КЗпП, і в такому випадку договір розривається з ініціативи роботодавця. При розірванні договору на підставі цієї норми працівник повинен бути попереджений про звільнення не пізніше, ніж за 2 місяці до звільнення, також він отримує:

  • виплату заробітної плати за фактично відпрацьований час до звільнення з урахуванням дня звільнення;
  • вихідну допомогу в розмірі середньомісячної зарплати;
  • компенсацію за всі невикористані дні відпустки поточного року або минулих років.

Так, за хвилину спілкування з інспектором праці, Павло зміг дізнатися про свої трудові права.

Шановні працівники, пам’ятайте, Конституція та закони України чітко регулюють відносини між роботодавцем та працівником. Кожен суб’єкт трудових відносин повинен діяти лише в межах чинного законодавства.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Сумській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»