• Посилання скопійовано

Бізнес закликає переглянути критерій критично важливих підприємств щодо сплати податків

Уряд має невідкладно вирішити питання врахування ЄСВ у складі податків, зборів, платежів при визначенні критичної важливості підприємства з метою бронювання

Бізнес закликає переглянути критерій критично важливих підприємств щодо сплати податків

Федерація роботодавців України звернулася до Першого Віце-прем’єр-міністра – Міністра економіки Юлії Свириденко із проханням терміново ініціювати внесення змін до Порядку та критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №76 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час» в частині зміни одного із критеріїв, на підставі якого підприємство визначається таким, що є критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Йдеться про необхідність врахування під час оцінки важливості підприємства не тільки загальної суми сплачених податків, зборів, платежів, нарахованих, утриманих та сплачених до державного і місцевого бюджетів, але й сум сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Адже на сьогодні при визначенні критичної важливості підприємства не враховується сума сплаченого таким підприємством ЄСВ, а отже, і створення та утримання ним робочих місць, у тому числі висококваліфікованих. У разі ж якщо підприємство є ще й переважно експортером виробленої продукції, то воно взагалі потрапляє під певну дискримінацію порівняно, наприклад, із виробниками продукції для внутрішнього ринку (останні сплачують ПДВ до державного бюджету, тоді як експортер його не сплачує) та навіть з чистими імпортерами високорентабельної продукції (яким до складу сплачених платежів зараховуються суми ПДВ, які перераховуються до бюджету при оптових та роздрібних продажах таких імпортованих товарів, а також податок на прибуток тощо).

Вважаємо, що важливість виробників-експортерів, що створюють та утримують робочі місця, заводять валютну виручку до України тощо має бути врахована державою повною мірою, для чого необхідно внести зміни до відповідного критерію з Порядку, затвердженого постановою Уряду №76.

Всі новини на тему бронювання працівників дивиться тут.

Джерело: Федерація роботодавців України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»