• Посилання скопійовано

Що не так із бронюванням працівників: результати зустрічі бізнесу з владою

Бізнес навів проблемні питання щодо процесу бронювання працівників. За результатами зустрічі підготовлено пропозиції до Мінекономіки та Генерального штабу ЗСУ щодо внесення змін до нормативно-правових актів з метою врегулювання порушених питань

Що не так із бронюванням працівників: результати зустрічі бізнесу з владою

19 квітня ФРУ провела чергову зустріч бізнес-активу Федерації з органами державної влади з обговорення проблемних питань застосування Порядку бронювання військовозобов`язаних працівників та Критеріїв визначення підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в цілях бронювання, а також постановки та ведення військового обліку.

Від органів державної влади взяли участь:

  • Сметанко Сергій – директор департаменту економіки безпеки і оборони Мінекономіки,
  • Катренко Сергій – начальник відділу організації бронювання мобілізаційного управління Головного управління персоналу Генерального штабу ЗСУ,
  • Капелюшний Сергій – начальник відділу мобілізаційної роботи та цивільного захисту Мінстратегпром,
  • Павлов Віталій – в.о. директора юридичного департаменту Мінстратегпром.

Під час Зустрічі були обговорені найбільш проблемні питання, пов'язані із застосуванням нової процедури бронювання, визначенням підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, постановкою та веденням спеціального військового обліку, реалізацією норми Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» в частині здійснення виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення для задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань.

Одними з найбільш проблемних бізнес визначив:

  • Неможливість практичної реалізації норми Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» в частині бронювання працівників у разі здійснення виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення для задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань через Міноборони, військові частини навіть за наявності прямих контрактів з ними.
  • Непогодження Генштабом списків на бронювання тривалий час, більше ніж 2,5 місяців.
  • Невключення ЄСВ до складу податків, зборів та платежів при визначенні одного з критеріїв, на підставі якого підприємство визначається критично важливим для функціонування економіки з метою бронювання.

Сергій Сметанко зазначив, що наразі питання включення ЄСВ до складу податків, зборів та платежів для визначення підприємства критично важливим перебуває на погодженні в Мінцифри, ДПС, Міноборони, Митній службі, Держприкордонслужбі. Після опрацювань буде підготовлено зміни до постанови КМУ №76.

Також підготовлені зміни найближчим часом буде внесено на розгляд Уряду щодо встановлення чітких строків погодження Генштабом списків працівників, які пропонуються до бронювання, у 10 робочих днів.

Сергій Катренко наголосив на низці недоліків до списків, за якими підприємства пропонують до бронювання працівників, зокрема невідповідність ВОС наказам №317. №412, у т.ч повернення на доопрацювання за наявності помилок у даних більше ніж щодо 5-ти працівників, відсутність довідки про визначення граничної чисельності військовозобов'язаних або неправильне її заповнення.

Капелюшним С. поінформовано про можливість подання звернень про бронювання до Міністерства у разі наявності державних контрактів у розумінні Закону України «Про оборонні закупівлі» та постанови КМУ №363. Також було зазначено про прийняття наказу від 23.02.2023 №27 «Про затвердження Критеріїв для визначення Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України підприємств, установ і організацій у сфері оборонно-промислового комплексу, промисловості, літакобудівній галузі та у сфері космічної діяльності такими, що мають важливе значення для національної економіки». Разом з тим рішення про визнання підприємства критично важливим для Мінстратегпром ще не були прийняті.

Також бізнесом було порушено такі питання:

  • Практична реалізація положення щодо вилучення у військовозобов'язаного витягу в разі його звільнення після отримання рішення Мінекономіки у п'ятиденний строк.
  • Заповнення значного обсягу відомостей у Звіті про чисельність військовозобов'язаних, які заброньовані, примітки №3.
  • Питання виїзду у службове відрядження за кордон з витягом наказу про бронювання за наявності печатки підприємства без відмітки ТЦК і СП.
  • Правомірність відмов деяких ТЦК та СП у взятті на спеціальний військовий облік заброньованих у разі бронювання за Порядком бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час, затвердженого постановою КМУ від 04.02.2015 №45.
  • Заміна недіючих та виключених ВОС представником підприємства без участі військовозобов’язаного працівника.
  • Бронювання сумісників.
  • Подання квартальної звітності у разі, якщо не настав термін для подання квартальної звітності.
  • Порядок оформлення документів на бронювання більш ніж 50% граничної чисельності від військовозобов'язаних, а також можливості забронювати працівників за дефіцитними ВОС.

На порушені питання надали відповіді фахівці органів державної влади.

За результатами зустрічі Федерація підготовить пропозиції до Мінекономіки та Генерального штабу ЗСУ у питанні необхідності внесення змін до нормативно-правових актів з метою врегулювання порушених проблемних питань.

***

Всі новини на тему бронювання працівників дивиться тут.

Джерело: Федерація роботодавців України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»