• Посилання скопійовано

Допомога по вагітності за сумісництвом у працівника резидента «Дія Сіті»

В якому розмірі отримують допомогу по вагітності працівники резидента «Дія Сіті»? На яку суму допомоги по вагітності може розраховувати сумісниця, якщо не отримає допомогу за основним місцем роботи?

Допомога по вагітності за сумісництвом у працівника резидента «Дія Сіті»

Коментар до Листа ПФУ від 04.05.2023 № 17595-20802/У-03/8-2800/23

ПФУ видав нового листа, присвяченого проблемі оплати листків непрацездатності.

Цей лист цікавий тим, що в ньому розглянуто такі питання:

  1. оплата листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами резидентом «Дія-Сіті»;
  2. отримання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами за сумісництвом;
  3. мінімальний розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

 

Оплата листків непрацездатності у резидентів «Дія Сіті»: що особливого? 

Згідно з п. 1 ст. 17 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу у розмірі суми заробітної плати (доходу) застрахованої особи, яка є працівником або гіг-спеціалістом резидента «Дія Сіті», з якої фактично сплачено страхові внески, незалежно від страхового стажу.

У пункті 3 ст. 17 Закону № 1105 зазначено, що сума допомоги по тимчасовій непрацездатності в розрахунку на місяць, що виплачується працівникам та гіг-спеціалістам резидентів «Дія Сіті», не має перевищувати розмір заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачено страхові внески.

І про допомогу по вагітності та пологах вказано, що вона надається застрахованій особі, яка є працівником або гіг-спеціалістом резидента «Дія Сіті», у розмірі заробітної плати (доходу) такої особи, з якого фактично сплачено страхові внески, незалежно від страхового стажу (частина 1 ст. 19 Закону № 1105).

 

Нюанси сплати ЄСВ резидентами «Дія Сіті»

Чому про резидентів «Дія Сіті» згадано окремо? Річ у тім, що у цих страхувальників є особливість у сплаті ЄСВ за застрахованих осіб (найманих працівників та гіг-спеціалістів).

Згідно з п. 2, 3 ч. 1п. 10 ч. 2 ст. 5 Закону № 1667 резидентом «Дія Сіті» може бути юридична особа, зареєстрована на території України в установленому законодавством України порядку, незалежно від її місцезнаходження та місця провадження господарської діяльності, яка відповідає, зокрема, таким вимогам:

1) розмір середньої місячної винагороди залученим працівникам та гіг-спеціалістам починаючи з календарного місяця, наступного за календарним місяцем, в якому набуто статус резидента «Дія Сіті», кожного календарного місяця становить не менше ніж еквівалент 1200 євро за офіційним курсом гривні щодо євро, встановленим Національним банком України станом на перше число відповідного календарного місяця;

2) середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів юридичної особи (у разі залучення) за підсумками кожного календарного місяця починаючи з наступного за календарним місяцем, в якому юридичною особою набуто статус резидента «Дія Сіті», становить не менше дев’яти осіб.

Відповідно до ч. 14 прим. 1 ст. 8 Закону № 2464,  ЄСВ для резидента «Дія Сіті», який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним п. 2, 3 ч. 1п. 10 ч. 2 ст. 5 Закону № 1667) встановлюється:

  • на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, – у розмірі мінімального страхового внеску (у 2023 р. – 1474 грн);
  • на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, укладеними у порядку, передбаченому Законом № 1667, – у розмірі мінімального страхового внеску.

Мінімальний страховий внесок – сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (п. 5 ч. 1  ст. 1 Закону № 2464). У 2023 році – 1474 грн.

Отже, якщо резидент «Дія Сіті» виконує вищезазначені вимоги, то незалежно від доходів, виплачуваних своїм страхувальникам (хоч 5000,00 грн, а хоч 200 000,00 грн), ЄСВ сплачується у мінімальному розмірі. Звісно, якщо ж в якомусь з місяців чи періодів вищезазначених вимог не дотримано, то ЄСВ сплачується за загальними правилами. 

Зауважте, навіть в оновленій формі об’єднаного звіту, який будемо застосовувати починаючи з ІІІ кварталу 2023 року, у заголовній частині звіту з’являється позначка про те, що його подає резидент «Дія Сіті» (код рядка звіту 095). Такі роботодавці і раніше мали подавати цей звіт, але тепер про їхній спеціальний статус буде зазначено на початку форми звіту. 

Резидентам «Дія Сіті» на замітку! Якщо в певних місяцях не було дотримано вимог щодо розміру середньомісячної винагороди в еквіваленті 1200 євро, чи середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів була менша від 9 осіб, то в таких місяцях ЄСВ потрібно нараховувати і сплачувати на загальних підставах, тобто шляхом нарахування ЄСВ за ставкою 22% на дохід застрахованої особи. І відповідно, коли рахуватимете допомогу по вагітності і такі місяці потраплять до розрахункового періоду, то вже в тих місяцях, де ЄСВ було сплачено не в мінімальному розмірі, а на фактично нарахований дохід, з мінімальної рахувати не потрібно, рахуйте допомогу по вагітності з фактичного заробітку, на який нараховано ЄСВ.

 

Розрахунок допомоги по вагітності у резидентів «Дія Сіті»

Середньоденна зарплата (для лікарняних) застрахованої особи, яка є працівником або гіг-спеціалістом резидента «Дія Сіті», обчислюється в розмірі, з якого фактично сплачено страхові внески (п. 3 Порядку № 1266).

Також фахівці ПФУ в коментованому листі зауважили, що частиною 2 ст. 19 Закону № 1105 передбачено, що сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений з мінімальної зарплати (у 2023 р. – 6 700,00 ) грн, встановленої на час настання страхового випадку.

І висновок, якого дійшли у ПФУ:

  1. допомога по вагітності обчислюється у резидента «Дія Сіті» з нарахованої у розрахунковому періоді заробітної плати такої особи, з якої фактично сплачено ЄСВ; 
  2. за потреби до суми допомоги по вагітності застосовується обмеження, передбачене абз. 4 п. 2 Порядку № 1266, а саме - сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць, що виплачується працівникам та гіг-спеціалістам резидентів «Дія Сіті», не повинна перевищувати розміру заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачено страхові внески (єдиний внесок);
  3. коли розмір обмеженої допомоги по вагітності та пологах менший за розмір допомоги, обчислений з мінімальної зарплати, встановленої на час настання страхового випадку, остаточний розрахунок допомоги здійснюється з мінімалки, встановленої на час настання страхового випадку. 

Як зазначали раніше фахівці ПФУ, за посиланням, сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески, та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку. У 2023 році максимальний розмір допомоги для жінок, що працюють, становить 100 500 грн на місяць (15 мінімальних заробітних плат), а мінімальний – 6 700 грн на місяць.

 

Допомога по вагітності та сумісництво

До 2023 року ФСС стверджував, що мінімальні гарантії щодо розміру допомоги по вагітності та пологах за місцем роботи за сумісництвом не застосовуються, хоча ані в нормах Закону № 1105, ані в Порядку № 1266 про це не зазначалося. ФСС пояснював це тим, що право на допомогу по вагітності мали за всіма місцями роботи і їм здавалося достатнім, якщо цю гарантію буде реалізовано за основним місцем роботи працівника (див. тут).

Та з 2023 року відбулися зміни, і допомога по вагітності та пологах застрахованим особам надається за основним місцем роботи АБО за місцем роботи за сумісництвом (ст. 22 Закону № 1105).

Тож як діяти тепер, якщо за основним місцем роботи жінка не реалізувала право на отримання допомоги по вагітності? Чи має вона право на допомогу за сумісництвом?

Традиційно фразу, яку повторюють фахівці ПФУ в кожному листі, коли йдеться про лікарняні сумісникам, зазначили й у цьому коментованому листі: «страхувальник реалізує право застрахованої особи на страхову виплату за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності за сумісництвом лише після надання застрахованою особою вмотивованого рішення страхувальника або уповноважених ним осіб про відмову у призначенні страхової виплати за основним місцем роботи».

Тобто якщо є вмотивоване рішення про відмову в оплаті лікарняного за основним місцем роботи, то жінка може звернутися до роботодавця, в якого працює за сумісництвом.

Оскільки сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку, а за основним місцем роботи застрахованою особою не реалізовано свого права на отримання допомоги по вагітності та пологах, реалізація права на допомогу по вагітності та пологах за сумісництвом здійснюється з дотриманням мінімального розміру допомоги по вагітності та пологах. Тобто якщо жінка не отримала допомогу за основним місцем роботи, то за сумісництвом гарантовано отримає в розмірі, не меншому ніж з розрахунку мінімальної зарплати.

 

Приклад

Жінка працює за основним місцем роботи у резидента «Дія Сіті» і одночасно працевлаштована за місцем роботи за сумісництвом в іншого роботодавця. На порталі ПФУ з’явилась інформація про е-лікарняний, виданий у зв’язку з вагітністю та пологами. За основним місцем роботи жінка вирішила не користуватися правом на відпустку по вагітності, тобто усі 126 днів жінка продовжувала працювати (робота дистанційна). Підтвердження про те, що вона працювала, а не перебувала у відпустці, зазначаються в табелі обліку використання робочого часу. Чи може вона отримати допомогу за сумісництвом?

Так, може, якщо буде вмотивоване рішення про відмову в оплаті лікарняного з основного місця роботи. А така відмова, звісно, буде, про яку зазначать у Протоколі засідання уповноважених осіб із соціального страхування, адже неможливо одночасно і працювати, й отримувати допомогу по вагітності. Таким чином, жінка реалізує своє право на допомогу по вагітності за сумісництвом у розмірі, не меншому ніж з мінімальної зарплати на місяць. Звісно, якщо за сумісництвом заробіток за місяць був більший від мінімальної, то допомога розраховуватиметься з фактичного заробітку в місяцях розрахункового періоду, на які нараховано ЄСВ.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»