• Посилання скопійовано

Комітет ВРУ рекомендує підтримати у ІІ читанні врегулювання праці домашніх працівників

Комітет ВРУ рекомендував прийняти у ІІ читанні законопроєкт №5695. Ним пропонується доповнити КЗпП новою главою ХІ-А «Регулювання праці домашніх працівників». Крім того, запропоновано звільнити роботодавців домашніх працівників від сплати ЄСВ

Комітет ВРУ рекомендує підтримати у ІІ читанні врегулювання праці домашніх працівників

Третього жовтня відбулося чергове засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Насамперед Комітет розглянув підготовлений до другого читання проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників за реєстр. №5695

Повідомлялося, що робоча група з доопрацювання законопроєкту, яку очолювала Голова підкомітету Комітету Тетяна Циба, збиралася 13 разів. Було відзначено ефективну роботу її учасників й узгодженість фінальної версії проєкту акта всіма зацікавленими сторонами робочого процесу. 

Під час засідання Комітету зазначили, що врегулювання на законодавчому рівні питання діяльності працівників, які на умовах трудового договору виконують роботу з обслуговування домашнього господарства, має велике значення. Передусім це захист прав такого працівника. Задля цього проєктом Закону визначаються обов’язкові умови трудового договору з домашніми працівниками (своєчасна заробітна плата у визначеному розмірі, державний захист від неправомірних дій роботодавця), а також надання додаткових прав і гарантій для домашніх працівників, які проживають у домашньому господарстві. По-друге, це надання можливості домашнім працівникам формувати свою майбутню пенсію. Для цього проєкт Закону передбачає їхню добровільну учать у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. 

Автори законодавчої ініціативи зауважують, що домашні працівники в України наразі не мають належного рівня соціального забезпечення й не можуть розраховувати на передбачені законодавством про працю гарантії своїх трудових прав. Також зазвичай вони не отримують гідної та справедливої оплати праці, позбавлені державного захисту від дискримінації, насильницьких й інших дій, що порушують їхні честь і гідність із боку роботодавця. У разі прийняття законопроєкту в національне законодавство будуть імплементовані положення Конвенції Міжнародної організації праці №189 про домашніх працівників.

Члени Комітету наголошували, що офіційне працевлаштування громадян на роботу з обслуговування домашнього господарства приведе до зниження рівня незадекларованої праці в Україні, адже на сьогодні більшість таких працівників перебувають у тіньовому секторі економіки. Водночас саме домогосподарство, за словами Голови Комітету Галини Третьякової, є основою економіки. 

За результатами розгляду Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроєкт за реєстр. №5695 у другому читанні й у цілому як Закон.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»