• Посилання скопійовано

Як оформлювати умову про випробування працівника: розʼяснення від Держпраці

Випробування встановлюється лише при прийнятті на роботу. Воно не може бути передбачене як умова до укладення трудового договору. Відсутність відповідної умови в наказі про прийняття дає підстави вважати, що працівник прийнятий на роботу без випробування

Як оформлювати умову про випробування працівника: розʼяснення від Держпраці

Трудове законодавство дозволяє встановити випробувальний термін для працівника під час укладення трудового договору. Випробування встановлюється лише при прийнятті на роботу, воно не може бути передбачене як умова до укладення трудового договору, адже, згідно зі ст. 24 КЗпП, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та без повідомлення органу ДПС про прийняття працівника на роботу.

Про це, відповідаючи на запитання працівниці, нагадали посадовці управління інспекційної діяльності у Запорізькій області. Вони звернули увагу на те, що умова про встановлення випробування при прийнятті на роботу має бути зафіксована в заяві працівника, трудовому договорі (якщо він укладається в письмовій формі), а також у наказі про прийняття на роботу. Відсутність відповідної умови в зазначених документах дає підстави вважати, що працівник прийнятий на роботу без випробування.

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»