• Посилання скопійовано

Як роботодавцям ознайомлювати працівників з наказами під час війни?

Ознайомлення працівників з наказами, повідомленнями про наступне вивільнення або іншими документами щодо прав та обов’язків допускається з використанням визначених у трудовому договорі засобів електронно-комунікаційних мереж

Як роботодавцям ознайомлювати працівників з наказами під час війни?

До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці з початку війни надходило безліч запитань з приводу ознайомлення з документами, що стосуються трудових відносин (ознайомлення з наказами щодо надання відпусток, про звільнення, про переведення тощо). З моменту запровадження воєнного стану в Україні допускається у сфері трудових відносин використання електронного документообігу.

Відповідно до статті 7 Закону України Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136, у період дії воєнного стану сторони трудового договору можуть домовитися про альтернативні способи створення, пересилання і зберігання наказів (розпоряджень) роботодавця, повідомлень та інших документів з питань трудових відносин та про будь-який інший доступний спосіб електронної комунікації, який обрано за згодою між роботодавцем та працівником.

Тобто ознайомлення працівників з наказами (розпорядженнями), повідомленнями про наступне вивільнення або іншими документами щодо прав та обов’язків допускається з використанням визначених у трудовому договорі засобів електронно-комунікаційних мереж.

Керівник турбується про це, затвердивши відповідні положення про організацію документообігу та повідомивши про це працівників у будь-який зручний спосіб.

Також повідомляємо, що роботодавець має ознайомити працівника з колективним договором до прийняття на роботу і повідомляти працівників у разі внесення змін до нього. Варто пам’ятати про прописані законодавчо положення щодо запобігання дискримінації працівників – незаконна відмова у прийнятті на роботу є грубим порушенням законодавства про працю. Роботодавець на вимогу претендента на вакансію зобов’язаний письмово повідомити про причину відмови.

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»