• Посилання скопійовано

Працівник переїхав до іншої частини України або за кордон: звільняти чи ні?

Що робити з працівниками, які переїхали до іншої області або за кордон під час воєнного стану і відсутні на робочому місці? Держпраці це за прогул не вважає і зазначає, що звільняти таких працівників немає підстав

Працівник переїхав до іншої частини України або за кордон: звільняти чи ні?

Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці розповідає, що якщо специфіка виконання роботи передбачає можливість її здійснення віддалено, за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, роботодавцю доцільно прийняти рішення про переведення працівника на дистанційну роботу.

Якщо такої можливості немає, – працівнику можуть бути надані відпустки, в тому числі і без збереження заробітної плати.

У разі якщо роботодавець працівника не здійснює діяльність у зв’язку з воєнними діями – всім працівникам, незалежно від їх місцезнаходження, встановлюється простій.

Якщо простій не оголошувався, місцезнаходження працівника невідоме, трудові обов’язки він не виконує, – доцільно обліковувати його відсутність як відсутність з нез’ясованих причин.

Але така відсутність не може бути підставою для звільнення працівника за прогул.

 

Від редакції: На нашу думку, це роз'яснення вже застаріло. Така позиція Держпраці була актуальною (і корисною для працівників) на початку війни у 2022 році. Але відтоді до КЗпП було внесено зміни. Так, прогулом така відсутність на робочому місці, як і раніше, не вважається – працівник має право на безпечні умови праці, які в Україні нині знайти не просто. Та він має повідомити про причину своєї відсутності. Інакше роботодавець може скористатися п. 8-3 ч. 1 ст. 36 КЗпП, який містить таку підставу для припинення трудового договору, як відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль.

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»