• Посилання скопійовано

Раді пропонують удосконалити порядок працевлаштування іноземців в Україні

Законопроєктом №11405, зокрема, передбачено створення Переліку дефіцитних в галузях економіки Україні професій (робочих місць), що не заповнюються протягом одного і більше року та можуть бути заповнені іноземними працівниками

Раді пропонують удосконалити порядок працевлаштування іноземців в Україні

15 липня 2024 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №11405 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку працевлаштування іноземців в Україні".

Як зазначено у пояснювальній записці, метою законопроєкту є створення правової основи для підвищення привабливості України для іноземних працівників, яких потребує економіка, та імплементація норм українського законодавства відповідно до вимог Директиви 2003/109/EC щодо статусу довготривалих мігрантів, Директиви 2011/98/EU про єдиний дозвіл та Директиви ЄС 2016/8012 щодо умов в’їзду та перебування іноземців для наукової роботи та навчання.

Проєктом Закону передбачається:

1. Запровадження єдиного дозволу іноземцям на працевлаштування та перебування в Україні, що оформлюється за єдиною процедурою.

2. Звільнення від покарання іноземного працівника у спосіб скасування дозволу на проживання, якщо той втратить роботу чи дозвіл на використання його праці буде анульований з вини роботодавця.

3. Збільшення терміну з 90 до 180 днів, протягом яких іноземець має прибути в Україну і підписати трудовий контракт, оскільки існуючий термін в умовах війни є замалим і потребує продовження.

4. Створення умов для заохочення іноземних випускників українських вишів до працевлаштування в Україні.

5. Заміну малоефективного квотного механізму для трудової імміграції на пріоритетний порядок за Переліком дефіцитних в галузях економіки Україні професій (робочих місць), що не заповнюються протягом одного і більше року та можуть бути заповнені іноземними працівниками.

6. Зменшення корупційних ризиків, пов’язаних із отриманням дозволу на застосування праці іноземного працівника, пошуком роботи працівниками іноземцями та встановленням ними трудових відносин із українськими роботодавцями.

У разі прийняття закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь