• Посилання скопійовано

Як працівник може стягнути заборгованість з заробітної плати?

Для стягнення заборгованості із зарплати працівник може звернутися до суду в порядку наказного провадження (вимога працівника про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати є безспірною) та позовного провадження

Як працівник може стягнути заборгованість з заробітної плати?

Центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Київ) розповідає, що у разі якщо не виплачують нараховану заробітну плату, радимо звернутись до суду та направити рішення на примусове виконання.

Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом та передбачено ст. 43 Конституції України.

Працівник має право на оплату своєї праці на підставі укладеного трудового договору згідно ст. 21 Закону України «Про оплату праці».

Тому державна виконавча служба робить все можливе, щоб ваше право на оплату праці було під надійним захистом!

На особливому контролі залишається стан виконання виконавчих документів про стягнення заборгованості по заробітній платі та інших виплатах, пов’язаних з трудовими правовідносинами.

Держвиконавцями Управлінням забезпечення примусового виконання рішень Черкащини станом на 1 вересня 2024 року:

  • стягнуло понад 1,7 мн. грн,,
  • фактично виконано 32 виконавчих провадження на суму 1 413 607 грн.

 

Як звернутися до суду, якщо владнати питання в позасудовому порядку не вдалося?

Для стягнення заборгованості із заробітної плати працівник може звернутися до суду в порядку наказного провадження (вимога працівника про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати є безспірною) та позовного провадження (існує спір щодо розміру заборгованості з виплати заробітної плати та/або права на її отримання).

Термін звернення до суду з позовом про стягнення заробітної плати: ст. 233 КЗпП встановлює загальний тримісячний строк для звернення до суду у трудових спорах, зокрема й щодо стягнення заробітної плати. Цей строк починає відраховуватися з дня, коли працівник дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права.

Проект закону №11107: У Верховній Раді зареєстровано проект закону, який пропонує скасувати обмеження у три місяці для звернення до суду з позовами про стягнення заробітної плати. Це означає, що працівники зможуть звертатися до суду в будь-який зручний для них час, не обмежуючись строками.

Після отримання рішення суду звертайтесь до державної виконавчої служби.

Розпочинається примусове виконання після надходження заяви від стягувача до відділу ДВС.

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»