• Посилання скопійовано

З 14 серпня діють правила пожежної безпеки під час роботи з генераторами

Правила пожежної безпеки доповнено главою «Електрогенеруюче обладнання» з вимогами пожежної безпеки під час роботи з електрогенеруючим обладнанням, технічного обслуговування та утримання його у працездатному стані і зберігання палива для його функціонування

З 14 серпня діють правила пожежної безпеки під час роботи з генераторами

МВС наказом від 11.07.2024 №474 (зареєстровано в Міністерстві юстиції 26.07.2024 за №1124/42469) затвердив зміни до Правил пожежної безпеки в Україні. 

Як пояснювали раніше розробники документа, зміни ці розроблено, враховуючи ситуацію, яка склалась у державі внаслідок військової агресії Російської Федерації з постійними ракетними обстрілами об’єктів енергетичної сфери, теплопостачання, що призвело до постійного вимкнення електропостачання споживачам.

Унаслідок зазначених дій країни агресора громадяни, суб'єкти господарювання, юридичні особи для забезпечення життєдіяльності розпочали масово використовувати для власних потреб електрогенеруюче обладнання, що, своєю чергою, за відсутності вимог пожежної безпеки при користуванні електрогенеруючого обладнання та зберігання палива до них може призвести до збільшення кількості пожеж, травмування та загибелі людей, пошкодження та знищення будівель, споруд та спричинити матеріальні збитки.

Через відсутність у чинній нормативній базі окремо визначених вимог щодо забезпечення протипожежного захисту до експлуатації дизельних, бензинових, газових переносних генераторів й виникла потреба Розділ ІV «Загальні вимоги пожежної безпеки до інженерного обладнання» Правил доповнити главою 5 «Електрогенеруюче обладнання» з метою встановлення вимог пожежної безпеки під час роботи з електрогенеруючим обладнанням, технічного обслуговування та утримання його у працездатному стані і зберігання палива для його функціонування.

Визначено, що експлуатація дизельних, бензинових, газових генераторів номінальною потужністю до 20 кВт та об'ємом паливного бака (балона) до 100 л повинна відповідати вимогам ПУЕ та інструкції виробника з експлуатації відповідного електрогенеруючого обладнання.

Влаштування та експлуатація дизельних, бензинових, газових генераторів номінальною потужністю більше ніж 20 кВт повинні здійснюватися відповідно до вимог будівельних норм та інструкції виробника з експлуатації відповідного генератора.

Електрогенеруюче обладнання необхідно встановлювати на відкритому повітрі, на території, розчищеній від сміття і будь-яких горючих матеріалів, із рівною площадкою, що виконана з негорючих матеріалів. Рельєф території повинен забезпечувати унеможливлення підтоплення та зсування (кочення) електрогенеруючого обладнання.

У разі якщо в інструкції виробника з експлуатації передбачається розміщення електрогенеруючого обладнання всередині конструкцій, призначених для його захисту від кліматичних впливів навколишнього середовища, ці конструкції повинні бути виконані з негорючих матеріалів та забезпечувати необхідну вентиляцію та умови охолодження електрогенеруючого обладнання.

Перед початком роботи електрогенеруючого обладнання необхідно передбачити розміщення поруч первинних засобів пожежогасіння, а також інших засобів для збирання просоченого піску (у разі проливу палива на місці заправки).

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. 14 серпня його було опубліковано в "Офіційному віснику". Тож з цієї дати діють правила.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»