• Посилання скопійовано

Страховий стаж у підприємців: як рахується?

Чи не кожен підприємець, наближаючись до пенсійного віку, починає задумуватися: а що ж буде з моєю пенсією та чи маю я на неї право взагалі? Саме про страховий стаж приватних підприємців поговоримо у статті. Адже наразі він став чи не найголовнішим елементом пенсійної реформи

Страховий стаж у підприємців: як рахується?

Право на пенсію

Приватний підприємець, як і звичайна фізособа, має право на трудову пенсію, в т.ч. на звичайну пенсію за віком. Звичайно,  за умови сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України (пп. «б» ст. 3 Закону №1788).

До трудових пенсій належать такі пенсії: 

  • за віком;
  • по інвалідності; 
  • в разі втрати годувальника;
  • за вислугу років.

Якщо говорити про пенсію за віком ( а саме на неї претендує більшість підприємців), то починаючи з 01.01.2018 р., право на призначення такої пенсії після досягнення віку 60 років мають особи за наявності страхового стажу 25-35 років. Підвищення норми страхового стажу відбувається поетапно, кожного року на рік. Детальніше про це ми писали тут>> 

Загалом поняття страховий стаж «запрацювало» з 01.01.2004 р., після набрання чинності Закону №1058-IV. До цього часу був лише трудовий стаж. Оскільки 25-35 років стажу стосується періоду далеко за 2004 рік (адже зачіпає ще 1983 рік), то розпочнемо саме із трудового стажу.

 

Трудовий стаж 

Виходячи з норми п. «а» ч. 3 ст. 56 Закону №1788, будь-яка робота, на якій працівник підлягав державному соціальному страхуванню, або за умови сплати страхових внесків, зараховується до стажу роботи, який дає право на пенсію.

Але до 01.01.2004 р. під час призначення пенсії враховувався трудовий стаж, до якого, по суті, відносився кожен відпрацьований рік, незалежно від розміру сплати пенсійних внесків (головне аби вони були). Адже, як ми вище зазначили, особа має право на пенсію за умови сплати внесків до ПФУ. Тобто 12 місяців підприємницької діяльності зі сплатою хоч якоїсь суми внесків до ПФУ дорівнював 12 місяців трудового стажу.

Зверніть увагу! У разі виходу на пенсію у 2018 році назбираний до 01.01.2004 р. трудовий стаж зараховується як страховий стаж (ч. 4 ст. 24 Закону №1058).

 

Як підтвердити наявність  трудового стажу?

Зазвичай трудовий стаж підтверджувався записами у трудовій книжці. Однак підприємці самі на себе не ведуть книжок. Чим  же можна підтвердити стаж, що дає право на пенсію, за цей період? 

Усе про фізосіб-підприємців
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Що стосується підприємців, то обов’язкової умови сплати страхових внесків «за себе» у них до 01.05.1993 р. не було. Вони могли це робити лише на добровільних засадах (п. 1 Умов №91). Тому, на жаль, якщо не було хоча б мінімальних внесків, то зарахувати такі періоди підприємництва до цього стажу не вийде. Якщо ж сплата була, то й стаж є.

Після 01.05.1993 р. документами, що підтвердять наявність стажу, для ФОП-«загальносистемників»  є платіжки, квитанції банку тощо про сплату внесків (лист ПФУ від 30.06.2010 р. №11209/02-20). А для інших ФОП, вважаємо, що підійдуть або спеціальний торговий патент, або довідка про сплату фіксованого податку/свідоцтво платника єдиного податку.

З 01.01.1998 р. по 31.12.2003 р. підприємцям слід надати довідку про реєстрацію особи як суб’єкта підприємницької діяльності (а з 01.01.2004 р. по 31.12.2017 р. за бажанням особи – за умови сплати ЄСВ незалежно від суми сплачених коштів) (постанова КМУ  від 03.10.2018 р. №793). Детально про це ми писали тут>> 

Епоха трудового стажу закінчилася. З 01.01.2004 р. «почався» страховий стаж. Що ж це таке?

 

Страховий стаж

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону №1058 страховий стаж – це перiод (строк), упродовж якого особа пiдлягає загальнообов'язковому державному пенсiйному страхуванню та за який щомiсяця сплачено страховi внески в сумi не меншій, нiж мiнiмальний страховий внесок. Страховий стаж обчислюється в мiсяцях.

Таким чином, для зарахування повного місяця до страхового стажу фізособам-підприємцям незалежно від обраної системи оподаткування необхідно сплачувати ЄСВ в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок, наприклад,  819,06 грн на місяць протягом 2018 року (22% від мінімальної зарплати, яка протягом 2018 року становить 3723 грн).

Якщо говоримо про ФОП-«єдинника» 1 групи, то для них у 2017 році сума ЄСВ за місяць не могла бути меншою за 0,5 мінімального страхового внеску (п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Якщо згадати про ФОП-«загальносистемників», які до 01.01.2017 року взагалі не були зобов’язані платити ЄСВ за місяці, в яких не працювали чи отримувати збиток, то такі місяці не потрапляють до страхового стажу. Наприклад, якщо із 12 місяців прибутковими були 8, й за ці місяці було сплачено мінімальний ЄСВ, то лише 8 місяців потраплять до страхового стажу.

Крім цього, фахівці ПФУ зауважують, що період, за який наявна заборгованість з ЄСВ, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу. Про це ми писали тут>>

 

Що робити, якщо не вистачає страхового стажу? 

Його можна «докупити». Дозволяє це зробити абз. 2 ч. 3 ст. 24 Закону №1058. Так, якщо сплачена місячна сума ЄСВ є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, то цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення відповідної доплати до суми страхових внесків, аби загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Порядок проведення такої доплати визначено роздiлом 15 Iнструкцiї №21-1.

 

Як з’ясувати, скільки у вас стажу?

З'ясувати свій страховий стаж, перевірити пенсійні нарахування та дізнатися про розміри внесків можна онлайн за допомогою електронного сервісу Пенсійного фонду. Як це зробити, ми писали тут>>

Найбільший Telegram-канал для бухгалтерів в Україні 

Зверніть увагу: наприклад, за даними ПФУ у Херсонській області виявлено 1,2 тис. річних звітів за 2017 рік з помилками. Так от, такий звіт із помилками не вважається поданим та інформація з нього не  потрапить до реєстру застрахованих осіб. А отже, дані із таких звітів не будуть зараховані до страхового стажу і розглядатимуться при призначенні пенсії у майбутньому. Щоб правильно визначити страховий стаж в такому випадку, звісно, треба ці помилки виправити.

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»