• Посилання скопійовано

Приватні лікарі мають право видавати лікарняні безоплатно

Наказ МОЗУ від 06.12.2011 р. №882 «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян»

МОЗ внесло зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян (наказ МОЗУ від 13.11.2001 р. №455).

Відповідно до цих змін право видачі листків непрацездатності надається лікуючим лікарям закладів охорони здоров’я незалежно від форми власності та лікарям, що провадять госпдіяльність з медичної практики як фізособи-СПД. При цьому послуга з видачі лікарняних листків не може бути платною в закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності (ні в державних, ні в приватних).

Листок непрацездатності видається і закривається в одному лікувально-профілактичному закладі, крім випадків доліковування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів. За наявності показань для подальшого лікування іншим лікувально-профілактичним закладом видається новий листок непрацездатності (довідка) як продовження попереднього.

У разі вибору особою лікуючого лікаря і лікувально-профілактичного закладу не за місцем проживання чи роботи, документи, що засвідчують тимчасову непрацездатність, видаються за наявності заяви-клопотання особи, погодженої з головним лікарем обраного лікувально-профілактичного закладу, або його заступником, засвідченої підписом та круглою печаткою лікувально-профілактичного закладу.

При захворюванні чи травмі на весь період тимчасової непрацездатності до відновлення працездатності або до встановлення групи інвалідності МСЕК видає лікарняний, що обчислюється у календарних днях.

Листок непрацездатності видається одному із працюючих батьків (опікуну або піклувальнику), який виховує дитину-інваліда до 18 р. (раніше — 16 р.).

Листок непрацездатності видається працюючій особі, яка здійснює догляд за дитиною віком до 3 р., дитиною-інвалідом віком до 18 р., у випадку пологів або хвороби матері (опікуна, іншого члена сім’ї, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною віком до 3 р., виховує дитину-інваліда віком до 18 р.) на період, коли вона за медвисновком лікаря не може здійснювати догляд за дитиною, а також у випадку необхідності догляду за другою хворою дитиною.

У цьому випадку лікарняний видається на підставі довідки з поліклініки чи стаціонару, що засвідчує пологи або захворювання матері (опікуна, іншого члена сім’ї, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 р., виховує дитину-інваліда віком до 18 р.).

При передчасних пологах до 30 тижнів вагітності листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю і пологами видається лікувально-профілактичним закладом, де відбулись пологи, на 140 к.д. у разі народження дитини, а у випадку смерті дитини при таких пологах — на 70 к.д.

Жінкам, які не підлягають загальнообов’язковому соцстрахуванню, видається довідка за ф. №147/о «Довідка для призначення і виплати державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування» (наказ МОЗУ від 18.03.2002 р. №93).

Особам, що усиновили дитину чи взяли під опіку, лікарь жіночої консультації на підставі свідоцтва про народження дитини та рішення суду про її усиновлення або встановлення опіки видає лікарняний на період з дня усиновлення або встановлення опіки до дня закінчення післяпологової відпустки тривалістю 56 к.д. (70 к.д. у разі усиновлення 2-х і більше дітей, 90 к.д. — для жінок, віднесених до I — IV категорій осіб, які постраждали при Чорнобильській катастрофі), що відраховуються з дня народження дитини, зазначеного у свідоцтві про народження та рішенні суду про її усиновлення.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»