• Посилання скопійовано

Чи нараховується ЄСВ на доходи самозайнятої особи?

Лист ПФУ від 19.03.2012 р. №6183/03-20 «Щодо нарахування ЄСВ на доходи самозайнятої особи»

ПФУ роз’яснив порядок нарахування ЄСВ на суми винагород за цивільно-правовими договорами та пропорції його розподілу.

Фонд нагадує, що сума ЄСВ з винагород фізособам за виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими договорами розподіляється: на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття (4,3228%) та на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (95,6772%) згідно з ч. 17 ст. 8 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 7 вищезазначеного Закону особи, які забезпечують себе роботою самостійно — займаються незалежною професійною діяльністю, а також медичною, юридичною практикою, в т.ч. адвокатською, нотаріальною діяльністю, та отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, за умови, що такі особи не є найманими працівниками чи підприємцями, сплачують ЄСВ з сум доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО осіб.

Згідно з п. 178.5 ст. 178 ПКУ під час виплати госпсуб’єктами — податковими агентами, фізособам, які провадять незалежну професійну діяльність, доходів, безпосередньо пов’язаних з такою діяльністю, податок на доходи у джерела виплати не утримується в разі надання такою фізособою копії довідки про взяття її на податковий облік як фізособи, що провадить незалежну професійну діяльність.

Остаточний розрахунок ПДФО за звітний податковий рік здійснюється платником самостійно згідно з даними, зазначеними в податковій декларації (п. 178.7 ст. 178 ПКУ).

Таким чином, з метою уникнення подвійного нарахування ЄСВ, якщо підприємство виплачує особі, яка забезпечує себе роботою самостійно — займається незалежною професійною діяльністю, дохід, безпосередньо пов’язаний з такою діяльністю, ЄСВ підприємством на зазначені виплати не нараховується якщо така фізособа надала копію повідомлення про взяття її на облік в органах ПФУ як фізособи, яка провадить незалежну професійну діяльність.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь