• Посилання скопійовано

Сплата ЄСВ фізособами-СПД, у яких працюють інваліди

Лист ПФУ від 08.05.2012 р. №10531/03-20 «Щодо ЄСВ для фізосіб-підприємців, у яких працюють інваліди»

ПФУ роз’яснив сплату ЄСВ фізособами-підприємцями, які використовують працю інвалідів.

ЄСВ для роботодавців встановлюється у відсотках до суми нарахованої зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», відповідно до класів професійного ризику виробництва, до яких віднесено платників ЄСВ, з урахуванням видів їхньої економічної діяльності.

Частиною 13 ст. 8 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено, що ЄСВ для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди, встановлюється у розмірі 8,41% визначеної Законом бази нарахування ЄСВ для працюючих інвалідів.

Тож ЄСВ у розмірі 8,41% встановлено лише для підприємств, установ, організацій та інших юросіб, де працюють інваліди. На фізосіб-підприємців, які використовують працю інвалідів, ця пільга не поширюється.

Отже, фізособи-СПД на фонд оплати праці найманих працівників ? інвалідів зобов’язані нараховувати ЄСВ у розмірі, який визначається залежно від класу професійного ризику виробництва.

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь