• Посилання скопійовано

Платникам єдиного соцвнеску: нові критерії ризику для визначення періодичності перевірок

Постанова КМУ від 10.10.2012 р. №914 «Про внесення змін до Порядку проведення Пенсійним фондом України та його територіальними органами планових та позапланових перевірок платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»

Внесено зміни до Порядку проведення Пенсійним фондом планових та позапланових перевірок платників єдиного соціального внеску.
Змінами встановлено, що до суб'єктів господарювання з високим ступенем ризику належать суб'єкти, які:
1) використовують працю найманих осіб без нарахування єдиного внеску;
2) зменшують у звітності суму нарахованого єдиного внеску за попередні періоди більше ніж на 20% загальної суми нарахованого єдиного внеску за останні 12 місяців, що передують звітному;
3) порушують встановлені строки сплати єдиного внеску більше ніж на 365 днів.
До суб'єктів господарювання із середнім ступенем ризику належать суб'єкти, які:
1) зменшують у звітності суму нарахованого єдиного внеску за попередні періоди на 10 ? 20% загальної суми нарахованого єдиного внеску за останні 12 місяців, що передують звітному;
2) порушують встановлені строки сплати єдиного внеску на 180 ? 365 днів;
3) порушують більше ніж на 30 календарних днів встановлені строки подання звітності за три або більше звітні періоди підряд;
4) допускають помилки, неузгодженості у звіті, які призводять до заниження суми нарахованого за місяць ЄСВ більш як на 25%.
До суб'єктів господарювання з незначним ступенем ризику відносяться суб'єкти, які не належать до суб'єктів господарювання з високим та середнім ступенем ризику.
Нагадуємо періодичність проведення планових перевірок в залежності від ступеня ризику платника ЄСВ:

  • високий ступінь ризику ? не частіше ніж один раз на рік;
  • середній ? не частіше ніж один раз на два роки;
  • незначний ? не частіше ніж один раз на п'ять років.

Строк проведення позапланової перевірки не повинен перевищувати 10 робочих днів, а для суб'єктів малого підприємництва ? 2 робочі дні.

Автор: Царук Светлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»