• Посилання скопійовано

Декретні після відпустки для догляду за дитиною до 3-х років: нюанси розрахунку

ФСС з ТВП роз'яснив порядок розрахунку допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами застрахованій особі по страховому випадку, який настав в місяці, в якому вона вийшла на роботу після відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років

Декретні після відпустки для догляду за дитиною до 3-х років: нюанси розрахунку

Вінницьке обласне відділення ФСС з ТВП роз'яснило, що обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням здійснюється відповідно до Порядку №1266.

У пункті 25 Порядку №1266 визначено, що розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата, є 12 календарних місяців перебування в трудових відносинах (з першого до першого числа) за останнім основним місцем роботи застрахованої особи, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

Якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового  випадку застрахована особа з поважних причин не мала заробітку, середня заробітна плата визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку. Якщо тарифна ставка не встановлюється, розрахунок проводиться виходячи з розміру мінімальної заробітної плати (або її частини), встановленого законом на день  настання страхового випадку, що передбачено пунктом 28 Порядку №1266.

Згідно з п. 3 Порядку №1266 до поважних причин віднесено:

  • тимчасову непрацездатність,
  • відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами,
  • відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком,
  • відпустку без збереження заробітної плати.

Враховуючи те, що місяць, в якому настав страховий випадок не входить до розрахункового періоду, а в розрахунковому періоді застрахована особа в зв’язку з перебуванням у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не мала заробітку, середня заробітна плата для обчислення їй допомоги по вагітності та пологах визначається відповідно до пункту 28 Порядку №1266 - з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку.

При цьому, страхувальнику важливо пам’ятати, що середньоденна заробітна плата за один календарний день розраховується шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) або її частини на середньомісячну кількість календарних днів - 30,44 (п. 5 Порядку №1266).

Сума ж допомоги по вагітності та пологах обчислюється шляхом множення суми середньоденної заробітної плати на кількість календарних днів відпустки по вагітності та пологах.

Одночасно обласна дирекція наголошує, що відповідно до частини 2 статті 26 Закону №1105 та пункту 2 Порядку №1266 сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску та не може бути меншою, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

 

Приклад від редакції: Розраховуємо декретні працівниці, яка вийшла з відпустки по догляду за дитиною до 3 років

Працівниця ТОВ «В» перебувала у відпустці для догляду за дитиною з 10.01.2015 р. до 01.09.2016 р. Посадовий оклад працівниці - 4000 грн. 1 вересня 2016 року вона принесла листок непрацездатності, за яким з 22.09.2016 р.  йде у відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами.

Розрахунок декретних:

1) середньоденна зарплата за фактичними даними: 4000 грн : 30,44 = 131,41 грн;

2) розрахунок декретних визначається на рівні фактичних даних, оскільки перебування у відпустці по догляду за дитиною включається до її страхового стажу: 131,41 грн х 126 к. д. = 16557,66 грн.

Читайте також: 

Розраховуємо середню зарплату для оплати "декретних" та лікарняних, якщо були поважні причини;

- Обчислення допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами: від мінімуму до максимуму 

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»