• Посилання скопійовано

Пропонується змінити принцип призначення допомоги при народженні дитини

У Верховній Раді зареєстровано кілька законопроектів, якими передбачено збільшити розмір допомоги при народженні дитини та відновити допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Пропонується змінити принцип призначення допомоги при народженні дитини

9 лютого 2017 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №5709-1 "Про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо розміру допомоги при народженні дитини та порядку її виплати з метою підвищення народжуваності в Україні". Автором цього проекту є нардеп Р. Сольвар ("Блок Петра Порошенка").

Законопроектом пропонується:

1) Викласти в новій редакції статтю 12 Закону “Про державну допомогу сім’ям з дітьми”, згідно з якою допомога при народженні дитини повинна нараховуватися та виплачуватися у розмірі мінімальної зарплати, встановленої на момент виплати допомоги при народженні дитини.

Виплату допомоги при народженні пропонують здійснювати:

  • одноразово - у сумі, що дорівнює 5 мінімальним заробітним платам;
  • наступних 36 місяців - щомісячно у розмірі 1 мінімальної заробітної плати.

2) Доповнити Закон “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” розділом IV "Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку" .

Таку допомогу пропонується виплачувати  щомісяця з дня призначення допомоги по догляду за дитиною по день  досягнення  дитиною  вказаного  віку  включно.  

Серед іншого також запропоновано матерям або особам, які фактично доглядають за дитиною віком до трьох років і вийшли на роботу та працюють у режимі неповного робочого часу або вдома, що підтверджується довідкою з місця роботи, або одночасно продовжують навчання  з  відривом  від  виробництва,  допомогу  по  догляду за дитиною до досягнення нею трьох років призначати(виплачувати) в повному розмірі.

 

Крім цього законопроекту, 9 лютого також був зареєстрований ще один законопроект  - №6063 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належного рівня соціального захисту родин з дітьми та встановлення справедливих соціальних гарантій дітям". Його авторами є колектив нардепів з партії "Відродження".

Проект Закону передбачає ряд комплексних змін, які стосуватимуться 19 норм 7 законодавчих актів. Зокрема, передбачно:

1) запровадження мінімального (гарантованого) розміру тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від обов'язку утримувати дитину на рівні не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку;

2) гарантію збереження права на одержання допомоги в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку тим жінкам, які виявили бажання працювати на умовах неповного робочого часу або вдома;

3) відновлення раніше скасованої допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. При цьому, планується запровадити значно спрощені умови призначення цієї допомоги, а також запроваджується мінімальний (гарантований) розмір вказаної допомоги на рівні не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку. Запровадження такого розміру поширюється також на допомоги на дітей одиноким матерям.

Окрім того, передбачено запровадження норми, за якою допомога при народженні дитини надається у сумі:

  • кратній 50 розмірам прожиткового мінімуму, - на першу дитину;
  • кратній 70 розмірам прожиткового мінімуму, - на другу дитину;
  • кратній 100 розмірам прожиткового мінімуму, - на третю і кожну наступну дитину.

При цьому, виплата допомоги здійснюватиметься одноразово протягом 15 календарних днів після надходження звернення за її призначенням у порядку, встановленому Кабміном.

Також передбачається механізм, за яким особи, які на момент набрання чинності цим Законом допомогу при народженні дитини не отримали у повному обсязі, або якщо виплата такої допомоги була розтермінована, мають право отримати одноразово належний залишок допомоги, виплата якого здійснюється протягом 10 календарних днів після надходження відповідного звернення у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

4) скасування норми, якою визначається, що максимальний розмір державної соціальної допомоги з урахуванням збільшення її розміру на кожну дитину, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, не може перевищувати прожитковий мінімум для сім’ї.

Окрім того, передбачається перегляд обсягів збільшення розміру державної соціальної допомоги:

  • на кожну дитину віком до 13 років на 500 (замість - 250) гривень,
  • на кожну дитину віком від 13 до 18 років - на 900 (замість 500) гривень.

 

Нагадаємо також, що раніше, у січні 2017 року, у Раді було зареєстровано ще один законопроект  №5709 щодо підвищення допомоги при народженні дитини. Про нього читайте тут>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»