• Посилання скопійовано

Винагорода за цивільно-правовим договором менша за мінімальну зарплату: що з ЄСВ?

Податківці розглянули питання щодо сплати ЄСВ з доходу у вигляді винагороди за договором цивільно-правового характеру, який не перевищує розміру мінімальної зарплати

Винагорода за цивільно-правовим договором менша за мінімальну зарплату: що з ЄСВ?

ДФСУ у листі від 03.03.2017 р. № 4496/6/99-95-42-02-15 зазначила: якщо працівник виконує роботу (надає послуги) відповідно до цивільно-правового договору за основним місцем роботи, то до бази нарахування ЄСВ за звітний місяць включається як заробітна плата (дохід), так і сума винагороди. При цьому, якщо база нарахування ЄСВ буде меншою за розмір мінімальної заробітної плати, то єдиний соцвнесок розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати та ставки єдиного внеску у розмірі 22%.

Водночас не за основним місцем роботи вимоги частини п’ятої ст. 8 Закону про ЄСВ щодо нарахування єдиного внеску на дохід у вигляді винагороди за договором цивільно-правового характеру, який не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, не застосовуються. ЄСВ нараховується виходячи з розміру 22% на фактично нараховану винагороду за договором ЦПХ незалежно від її розміру, але з урахуванням максимальної величини бази нарахування.

Читайте також: Договір трудовий чи цивільно-правовий: у чому відмінність 

 

Від редакції

1) Якщо фізична особа виконує роботи (надає послуги) за договором ЦПХ не за основним місцем її роботи, ЄСВ нараховується на винагороду за договором ЦПХ, незалежно від суми такої винагороди. У цьому випадку вимога щодо нарахування ЄСВ не менше мінімального розміру не застосовується.

Приклад: У такому разі при нарахуванні винагороди у розмірі 500 грн ЄСВ буде дорівнювати 500 грн × 22% = 110,00 грн.

 

2) Якщо працівник виконує роботу (надає послуги) за договором ЦПХ за основним місцем роботи, до загальної бази нарахування ЄСВ за місяць включається як зарплата (дохід), так і сума винагороди за ЦПД, і тільки потім здійснюється порівняння із сумою мінімальної зарплати за місяць.

Приклад: За лютий 2017 року нараховано винагороду за договором ЦПХ у розмірі 500 грн та заробітну плату основному працівнику, який працює на 0,5 ставки, у сумі 2600 грн. Загальний дохід у сумі 3100 грн (2600 + 500 грн) менше мінімальної заробітної плати, тому нарахований ЄСВ буде на рівні мінімального страхового внеску: ((2600 + 500 грн) × 22% + (3200 - (2600 + 500 грн) × 22%)) = 704 грн.

 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»