• Посилання скопійовано

Рахунки українців внесуть до спецреєстру під приводом боротьби з неплатниками аліментів

Платникам аліментів дозволять не платити «з поважних причин», а матерям, що забороняють зустрічатися з дітьми, закриють виїзд за кордон

Рахунки українців внесуть до спецреєстру під приводом боротьби з неплатниками аліментів

Днями в Раду внесли черговий законопроект, покликаний посилити права дитини в Україні. Але під соусом захисту інтересів дітей, законодавці намагаються протягнути і дещо суперечливі норми, ніяк, на перший погляд, не пов'язані з боротьбою проти неплатників аліментів, -  повідомляє UBR.ua

 

Дозволять не платити

На даний момент парламентом зареєстровано два законопроекти, що ставлять собі за мету примус до виконання зобов'язань по виплаті аліментів.

Перший законопроект №8296, поданий ще в квітні групою депутатів, містить обмеження на продаж нерухомого майна, за умови знаходження особи в реєстрі боржників (при цьому борг повинен бути пов'язаний саме з невиплатою аліментів).

Як розповіли нам юристи, свіжий проект №8296-1 також містить подібні обмеження, але блокує тільки безоплатне відчуження нерухомості родичам (батькам, братам, сестрам).

«Тобто, по факту будуть заборонені тільки договори дарування нерухомого майна родичам боржника, а всі інші угоди боржник здійснити зможе (продати)», - розповів UBR.ua партнер ЮК «Волхв» Віктор Дубовик.

Наступною відмінністю цих двох документів є введення в законопроекті №8296-1 терміну «поважні причини для несплати аліментів». Чи звільнять від платежів тих батьків, які зможуть довести власну або важку хворобу свого родича (другого з подружжя, іншої дитини, одного з батьків, брата, сестри).

А також тих, на утриманні у яких є непрацездатні батьки, що призвело до скрутного матеріального становища платника аліментів і фактично позбавило його можливості виконувати зобов'язання перед покинутою дитиною.

 

Не зможуть реєструвати майно

Крім іншого, боржникам хочуть прикрутити гайки й у частині здійснення ними реєстрації майнових прав.

Як розповіла UBR.ua адвокат АТ «Юридична фірма« Аріо »Наталія Швець, законопроект передбачає, що боржнику відмовлять в проведенні наступних реєстраційних дій:

  • зміні розміру частки боржника в статутному капіталі підприємства;
  • реєстрації права власності родичами боржника (чоловік(а), батьки, брати чи сестри) на майно, відчужене неплатником безоплатно на їх користь;
  • здійсненні нотаріальних дій з відчуження належного боржнику майна;
  • перереєстрації або зняття з обліку транспортного засобу з метою його відчуження.

 

Кому загрожує кримінальна відповідальність

Суттєво посилює документ і покарання для недобросовісних неплатників. Депутати хочуть збільшити максимальний термін громадських робіт до 360 годин (зараз 240 годин). А за ухилення від корисної для суспільства праці можливе покарання адмінарештом. Але боятися доведеться не тільки неплатникам.

«Невиконання без поважних причин тим з батьків, з ким проживає дитина, рішення суду про встановлення побачення дитини з іншим з батьків спричинить накладення адміністративного стягнення. А при повторному невиконанні такого рішення суду можлива навіть кримінальна відповідальність», - говорить Наталія Швець.

 

Хочуть отримати дані за рахунками

Також документ пропонує встановити можливість вносити аліменти на особистий рахунок дитини у відділенні Ощадбанку. При цьому одержувач виплат, платник, державний або приватний виконавець зможуть отримувати від банківських установ інформацію про рух коштів та операції за таким рахунком, а також залишки на ньому. Очевидно цією нормою народні депутати хочуть закріпити право контролю над витратами грошових коштів особою, яка здійснює такі виплати, кажуть юристи.

«Проте найцікавішим нововведенням законопроекту є створення Єдиного реєстру рахунків фізичних та юридичних осіб. Повноваження з ведення котрого повинні покласти на Нацбанк. Альтернативний законопроект не містить такої норми. Крім того, можна припустити, що формування подібного реєстру виходить за рамки законопроекту про захист прав дітей», - зауважив нам Віктор Дубовик.

Денис Вергун

***

Читайте також:

Джерело: UBR

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»