• Посилання скопійовано

Підприємець-пенсіонер подав звіт з ЄСВ — слід сплатити ЄСВ за ним

Суми самостійного визначення бази нарахування ЄСВ фізособами-підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, і є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю, підлягають сплаті на загальних підставах та не підлягають скасуванню

Підприємець-пенсіонер подав звіт з ЄСВ — слід сплатити ЄСВ за ним

ДФСУ у підкатегорії 301.09 ресурсу «ЗІР» зазначила, що фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058-IV, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. 

Згідно з п. 5 розд. ІІІ Інструкції №449, фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, можуть бути платниками ЄСВ виключно за умови самостійного визначення для себе бази нарахування єдиного соцвнеску, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного соцвнеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

У разі самостійного визначення бази нарахування ЄСВ фізособи – підприємці (в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування), які отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, формують та подають до контролюючих органів Звіт з ЄСВ самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом. 

Відповідно до п. 16 розд. II Порядку № 435 відповідальним за правильність та достовірність заповнення Звіту є страхувальник.

Отже, суми самостійного визначення бази нарахування ЄСВ фізичними особами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, і є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю, підлягають сплаті на загальних підставах та не підлягають скасуванню.

У разі несвоєчасної сплати самостійно визначеного зобов’язання такі особи несуть відповідальність відповідно до ст. 25 Закону № 2464.

***

Читайте також:

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»