• Посилання скопійовано

Працівниця доглядає за хворою дитиною: що зі страховим стажем?

Період догляду за хворою дитиною може враховуватись до страхового стажу

Працівниця доглядає за хворою дитиною: що зі страховим стажем?

Про це інформує начальник управління пенсійного забезпечення головного управління ПФУ в Закарпатській області Вікторія Поляковська.

З 1 січня 2019 року набрав чинності Закону України від 03.07.2018 р. №2476. Зокрема ст. 11 «Особи, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» доповнено - п. 9 ст. 11 викладено в такій редакції):

«один із непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікун, піклувальник, один із прийомних батьків, батьків-вихователів, які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, дитиною, хворою на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, за дитиною, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність, а також непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за особою з інвалідністю I групи або за особою, яка досягла пенсійного віку, встановленого статтею 26 цього Закону, та за висновком закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства».

Водночас цим же Законом України від 03.07.2018 р. №2476 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми» передбачено і зміни до Закону України від 21.11.1992 р. №2811-XII «Про державну допомогу сім’ям з дітьми»: доповнено розділом V-Б, яким визначено право та умови призначення такої допомоги на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлена інвалідність.

Тобто в разі отримання допомоги, призначеної у відповідності до зазначених вище законодавчих норм, такий період догляду буде враховано до страхового стажу.

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»