• Посилання скопійовано

Коли комісія зі соцстрахування відмовляє в оплаті лікарняних та звертається до ФСС?

Комісії зі соцстрахування можуть звертатися до ФСС щодо перевірки правильності видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам

Коли комісія зі соцстрахування відмовляє в оплаті лікарняних та звертається до ФСС?

ФСС розповідає, що рішення щодо призначення матеріального забезпечення за листком непрацездатності приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, яка створюється на підприємстві, в установі, організації. До складу цієї комісії входять представники як адміністрації підприємства, установи, організації, так і застрахованих осіб.

Керуючись Законом України від 23.09.1999 р. №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон), комісія (уповноважений) із соціального страхування не тільки здійснює контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою матеріального забезпечення, а також приймає рішення про відмову в його призначенні та розглядає підставу і правильність видачі листків непрацездатності, їх заповнення. Статтею 23 Закону передбачено перелік підстав, при яких комісія відмовляє в оплаті листка непрацездатності. Ось деякі з них:

  • у разі одержання застрахованою особою травм або її захворювання при вчиненні злочину;
  • настання тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням;
  • за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням;
  • порушення режиму лікування застрахованими особами.

Звертаємось до голів комісій (уповноважених) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності щодо активізації своєї роботи відповідно до Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженого постановою правління ФСС від 19.07.2018 р. №13. А саме:

  • перевіряти дотримання застрахованими особами режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності;
  • вести облік осіб, які часто та довго хворіють, а також осіб, які отримали листки непрацездатності у зв'язку із невиробничими травмами;
  • щоквартально проводити аналіз використання коштів Фонду на підприємстві;
  • вносити пропозиції з питань зниження рівня захворюваності роботодавцю та представнику застрахованих осіб, та ін.

З-поміж прав комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства слід відмітити право за потреби звертатися до робочих органів виконавчої дирекції Фонду або їх відділень щодо перевірки правильності видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам або у разі спору між комісією (уповноваженим) із соціального страхування підприємства та роботодавцем з питань надання матеріального забезпечення застрахованим особам. Використання такого права в подальшому дасть змогу уникнути фінансових і штрафних санкцій при проведенні перевірки правильності та правомірності використання коштів Фонду.

***

Читайте також:

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»