• Посилання скопійовано

Профспілки проти законопроєкту про накопичувальну пенсійну систему

За висновками СПО об’єднань профспілок, у зазначеному законопроекті допущено звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод, гарантованих Конституцією України, що є неприпустимим порушенням

Профспілки проти законопроєкту про накопичувальну пенсійну систему

Голова СПО об'єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий у листі до Комітету Верховної ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів поставив питання про необхідність суттєвого доопрацювання проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи» (реєстр. №4408). Розповідає Федерація професійних спілок України.

За висновками СПО об’єднань профспілок, у зазначеному законопроекті допущено звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод, гарантованих Конституцією України, що є неприпустимим порушенням.

Як ми повідомляли, 18 листопада 2020 року на засіданні  Уряду було підтримано законопроект „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи". Позиція профспілок стсовно цього документу була висловлена Головою ФПУ Григорієм Осовим в онлайн-форматі.

Зокрема, запропоновані законопроектом розміри підвищеного розміру єдиного внеску на 15% і 7% забезпечують розміри пенсійних виплат у професійній системі лише на рівні 15-18% заробітку працівника, в той час коли у солідарній пенсійній системі розміри пільгових пенсій визначаються на рівні 35-50% заробітку.

Як вважають профспілки, при запровадженні професійної пенсійної системи розміри внесків до цієї системи повинні встановлюватися виходячи з того, що вони мають забезпечити розміри пенсійних виплат на рівні не нижчому від розміру пенсій, які призначаються у солідарній системі згідно із Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Законопроект не передбачає створення ефективного механізму гарантування надійності збереження накопичених у недержавних пенсійних фондах коштів учасників накопичувальної професійної пенсійної системи. Зважаючи на те, що страхові внески до накопичувальної професійної пенсійної програми є обов'язковими, у законі мають бути передбачені належні гарантії збереження цих коштів.

На думку профспілок, передбачені у законопроекті «посилені вимоги до недержавних пенсійних фондів», які повинні пройти авторизацію, а також «посилений нагляд і контроль за їхньою діяльністю», що здійснюватиметься відповідними державними органами, в умовах неефективної державної антикорупційної системи не можуть розглядатися як такі, що спроможні забезпечити надійний захист пенсійних накопичень працівників.

Також позиція профспілок полягає у тому, що у сучасних умовах запровадження накопичувальної професійної пенсійної системи в Україні є передчасним. Цей процес має розпочинатися лише після стабілізації процесу зростання економіки в країні, створення стійкої і надійної банківської системи, розвиненого і надійного ринку цінних паперів, що дасть можливість ефективного розміщення та використання коштів накопичувальної пенсійної системи.

Детальна аргументація у листі СПО об'єднань профспілок.

***

Читайте також: Якою буде накопичувальна професійна пенсійна система: з'явився текст законопроєкту

Джерело: Федерація профспілок України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»