• Посилання скопійовано

Якщо у ФОП немає доходу: що зі сплатою ЄСВ?

З 1 січня 2021 року ФОП, які не мають в певному місяці доходу, матимуть можливість не сплачувати ЄСВ за себе. А до 1 березня 2021 року «сплячі» ФОПи можуть списати старі борги з ЄСВ

Якщо у ФОП немає доходу: що зі сплатою ЄСВ?

Що зміниться з 1 січня 2021 року?

Законом №592-ІХ передбачені зміни у сплаті ЄСВ самозяйнятими особами, які набувають чинності з 01.01.2021 року, а саме:

1) для фізичних осіб - підприємців (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування), осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та членів фермерського господарства скасовується обов’язок сплачувати мінімальний розмір ЄСВ за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку) (п. 2 част. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Тобто для ФОП, які застосовують загальну систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства, якщо не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, самостійне визначення бази нарахування єдиного внеску є виключно правом, а не обов’язком для зазначених платників;

2) звільняються від сплати за себе єдиного внеску фізичні особи-підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, якщо вони отримують пенсію за віком, або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску тільки добровільно (част. четверта ст. 4 Закону про ЄСВ);

3) звільняються від сплати єдиного внеску за себе (п. 9-8 розд.VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ):

  • особи, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб - підприємців і провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізичною особою - підприємцем, так і особою, яка провадить незалежну професійну діяльність;
  • особи, які провадять незалежну професійну діяльність та фізичні особи - підприємці, які мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Про це ми писали тут.

 

А що ж у ФОП-"єдинників"?

Нагадаємо, що Законом №1072-ІХ звільнено від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску платників єдиного податку першої групи за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року за себе.

Тобто єдиний внесок спрощенці 1-ї групи не сплачують за грудень 2020 року та 5 місяців з січня по травень (включно) 2021 року. Важливо, що законом чітко визначено, що ці місяці несплати єдиного внеску включаються до страхового стажу єдинника 1-ї групи.

На жаль, для інших груп платників єдиного податку така можливість не передбачена. Про це ми писали тут.

 

А що зі старими боргами з ЄСВ?

Вперше це питання намагалися вирішити Законом № 592, про що ми писали тут. Цей Закон надавав можливість списати борги з ЄСВ, нарахованого ФОП на загальній системі оподаткування та фізособам, які здійснюють незалежну професійну діяльність з 1 січня 2017 року, за умов, що вони дійсно не отримували доходів, ліквідувалися і подали ДПС усю необхідну звітність протягом спеціально встановленого цим Законом терміну. 

Проте скористатися такою можливістю встигли не всі, тому строки проведення цієї "акції" було подовжено до 1 березня 2021 року.

Тож нагадаємо загальні правила:

1) Коло суб’єктів, які мають право на таке списання, не змінюється: це фізичні особи – підприємці (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

2) Підлягають списанню у порядку, визначеному Законом про ЄСВ, несплачені станом на 1 грудня 2020 року суми недоїмки за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, у разі якщо дотримано такі умови:

  • такими платниками у відповідних місяцях періоду з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО,
  • якщо до 1 березня 2021 року подано необхідні документи, а саме:

а) для ФОП-"загальників":

  • заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, яка подається державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи фізичної особи – підприємця (якщо така заява не подавалася раніше);
  • заяву про списання заборгованості та
  • звітність відповідно до вимог ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року, які подаються до податкового органу за основним місцем обліку (якщо така звітність не подавалася раніше або була подана з помилками).

б) для фізосіб-"незалежників":

  • заяву про списання заборгованості;
  • заяву про зняття з обліку як платника єдиного внеску (якщо така заява не подавалася раніше) та
  • звітність відповідно до вимог ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року, які подаються до податкового органу за основним місцем обліку (якщо така звітність не подавалася раніше, або була подана з помилками).

Зверніть увагу! Щодо списання недоїмки з ЄСВ тих платників, які звернулися із заявами про списання на підставі Законів №592 та №786 у строк до 31 серпня 2020 року, але їх діяльність як суб’єктів підприємницької діяльності на момент звернення вже була припинена в періоді з 1 січня 2017 року до 3 червня 2020 року - таким платникам не потрібно звертатися із заявою повторно, контролюючі органи здійснять списання на підставі документів, які були подані раніше, на підставі Законів № 592 та №786.

Докладніше про це ми писали тут.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»