• Посилання скопійовано

Як ВПО підтвердити робочий стаж, якщо трудова книжка залишилася в окупації?

Відновити втрачену інформацію можна через портал електронних послуг ПФУ або за допомогою мобільного застосунку для Android та IOS

Як ВПО підтвердити робочий стаж, якщо трудова книжка залишилася в окупації?

На гарячу лінію Мінреінтеграції надходять запитання від внутрішньо переміщених осіб щодо підтвердження свого трудового стажу. Днями Міністерство вже розповідало, як його підтвердити після 2000 року. Це можна зробити онлайн. А як бути, якщо він розпочався до цього часу?

За відсутності трудової книжки або записів у ній трудовий стаж за період до 2000 року встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами, зокрема:

  • довідок, виписок із наказів, особових рахунків і відомостей на видачу заробітної плати;
  • посвідчень і характеристики;
  • письмових трудових договорів та угод з відмітками про їх виконання;
  • членських квитків профспілок (підтверджуються періоди роботи лише за той час, за який є відмітки про сплату членських внесків).

Отримати ці документи можна шляхом звернення до підприємств, установ, організацій, в яких особа працювала. У разі припинення їхньої діяльності – до правонаступників або архіву, до якого було передано документацію.

Крім того, за відсутності необхідних документів і неможливості їх одержання у зв’язку з воєнними діями стаж роботи, який дає право на пенсію, може бути встановлений на підставі показань не менше двох свідків. Однак це можливо лише за дотримання певних вимог:

  • підтверджується загальний стаж роботи;
  • свідки мають знати заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації або в одній системі;
  • такі особи повинні мати документи про свою роботу за час, щодо якого вони підтверджують роботу заявника.

Звертаємо увагу, що для підтвердження пільгового стажу обов’язково слід звернутися за довідкою до роботодавця або до архівної установи. Якщо ж це неможливо зробити, то до суду.

Джерело: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»