• Посилання скопійовано

19 квітня – останній день сплати ЄСВ ФОПами за І квартал 2023 року

Наближається 19 квітня – граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за І квартал. Але через війну поки що всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ. Нагадаємо про чинні правила

19 квітня – останній день сплати ЄСВ ФОПами за І квартал 2023 року

Рахунки для сплати

ДПС повідомила, що з 1 січня 2023 року рахунки з ЄСВ не змінюватимуться. З ними можна ознайомитися у нашій новині

Проте насправді для Києва вони змінилися. Про це читайте тут. Нові рахунки діють з 1 лютого. 

Отже, здебільшого у 2023 році і далі діятимуть рахунки щодо сплати ЄСВ, відкриті ще у 2021 році. Проте щоби не пропустити зміни, краще перед сплатою ЄСВ перевірити реквізити рахунку, зокрема у рубриці «Стан розрахунків з бюджетом» в Е-кабінеті.

Нагадуємо, що для категорії платників ЄСВ – ФОПів та самозайнятих осіб передбачено символ «204». Тому номер рахунку для сплати ЄСВ (цифри з дев’ятнадцятої по двадцять першу літерно-цифрового номера рахунку) відповідає категорії платника ЄСВ (містить ті самі 204). 

А ті, хто сплачує податки та ЄСВ з єдиного рахунку, можуть це робити і далі. Про те, як функціонує єдиний рахунок, ми розповідали тут.

 

Мінімальний та максимальний розмір ЄСВ за I квартал

За Законом про Держбюджет на 2023 рік, з 1 січня розмір мінімальної зарплати дорівнює 6 700 грн. Цей розмір діятиме (принаймні так заплановано) протягом всього 2023 року. 

Відповідно, мінімальний місячний страховий внесок з ЄСВ у І кварталі 2023 року становить 6 700 х 22% = 1 474 грн. А за сам І квартал 2023 року мінімальна сума ЄСВ до сплати за себе у ФОПа, незалежно від системи оподаткування і групи, становить 4 422 грн (1 474 х 3).

Максимальна база для нарахування ЄСВ з 1 січня 2023 року дорівнює 100 500 грн. Таким чином, максимальний розмір місячного страхового внеску за місяць І кварталу становитиме: 100500 х 22% = 22110 грн. Тобто за І квартал 2023 року максимальний розмір ЄСВ до сплати за себе становить для підприємців 66 330 грн.

 

Чи можна не платити ЄСВ під час війни?

ФОПи-«єдинники» (так само, як ФОПи на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, і члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців (п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ).

Згідно із Законом про ЄСВ платники, які скористаються цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому відповідно єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Проте це не позбавляє права добровільно сплачувати ЄСВ за себе та зазначати суми такого ЄСВ у декларації з метою отримання страхового стажу.

Увага! Всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ за себе за всі місяці І кварталу 2023 року. Але за бажанням це можна зробити добровільно, у розмірі, не меншому за мінімальний і не більшому за максимальний. 

Наголосимо, що ДПС вже просить це робити. Звісно, з метою, щоби не втратити страховий стаж, а головна мета – складна ситуація з наповненням коштами щодо сплати ЄСВ. Про це тут.

Увага! 20 лютого відбулося засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ. На ньому, зокрема, було ухвалено рішення рекомендувати ВРУ прийняти за основу урядовий законопроєкт №8401 щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. А за цим законопроєктом позбавлять права ФОПів не сплачувати ЄСВ за себе під час війни. Скасування пільги передбачається з 1 липня 2023 року.

 

Окремі пільги щодо несплати ЄСВ

Чи можна не платити ЄСВ, але зберегти страховий стаж? Якщо ФОПи (як «загальники», так і «єдинники») одночасно перебувають у трудових відносинах, то вони можуть не платити ЄСВ за себе. І страховий стаж у них буде! Але лише за умови, що роботодавець за основним місцем роботи сплатив за них ЄСВ у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок.

Якщо у певному місяці роботодавець сплатив ЄСВ, але менше за мінімальний страховий внесок, то для отримання страхового стажу такі самозайняті особи ЄСВ за себе платитимуть. І в розмірі, не меншому за мінімальний внесок! Про це наголошує ДПС ось тут

Чи можуть ФОПи-працівники бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ? Тобто обов’язку платити ЄСВ у таких ФОПів немає. А добровільно можна?

Єдиної позиції у ДПС щодо цього немає. Ми про цю проблему писали тут і тут.

 

ФОП-«незалежник»

З 1 січня 2021 року, якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність, вона обліковується ДПС як фізична особа – підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності. ФОП-«незалежник», який отримує пенсію або соцдопомогу, ЄСВ за себе не сплачуватиме. Хоча може і платити – за умови добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У звичайної фізособи, яка здійснює незалежну профдіяльність і статусу ФОП не має, такої пільги немає. Про це ми докладно розповідали тут.

 

ФОПи-пенсіонери та особи з інвалідністю

Також звільняються від сплати за себе ЄСВ ФОПи, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

 

До якого числа сплачувати ЄСВ за I квартал?

Закон про ЄСВ (абз. 3 ч. 8 ст. 9) говорить, що ФОПи мають сплачувати ЄСВ до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. За інформацією територіальних податківців, останнім днем є 19 число. Також за календарем ДПС останнім днем сплати ЄСВ ФОПами за I квартал є 19 квітня.

 

Чи буде штраф, якщо не сплатити ЄСВ у зазначені строки?

Зараз штрафу не буде, як не буде і пені. І для цього є цілих дві підстави!

Законом №540 та Законом №591 передбачається, що за несвоєчасну сплату ЄСВ штрафи і пеня не застосовуються до останнього дня дії місяця карантину включно. А карантин діє до 30 квітня 2023 року. Відповідно до цієї дати фінансових штрафів і пені не буде.

До того ж Законом №2120 передбачено, що на час воєнного стану (наразі до 20 травня 2023 року) штрафів за несплату ЄСВ, як фінансових, так й адміністративних, не буде. Ми про це писали тут

Проте слід пам'ятати вищезгадане правило – немає сплати ЄСВ, немає і страхового стажу за цей період! Тому платити ЄСВ за відсутності поточного підприємницького доходу чи ні, кожен ФОП визначає самостійно.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»