• Посилання скопійовано

19 липня – останній день сплати ЄСВ ФОПами за ІІ квартал 2023 року

Наближається 19 липня – граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за ІІ квартал. Але поки що, через воєнний стан, всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ або робити це добровільно. Нагадаємо про чинні правила та перспективи їх зміни у серпні

19 липня – останній день сплати ЄСВ ФОПами за ІІ квартал 2023 року

Рахунки для сплати

ДПС повідомляла, що з 1 січня 2023 року рахунки з ЄСВ не змінювалися. З ними можна ознайомитися у нашій новині

Проте, незважаючи на цю заяву, для Києва вони змінилися. Про це читайте тут. Нові рахунки щодо ЄСВ для Києва діють з 1 лютого 2023 року. 

З огляду на це радимо: щоби не пропустити зміни, краще перед сплатою ЄСВ перевірити реквізити рахунку, зокрема у рубриці «Стан розрахунків з бюджетом» в Е-кабінеті.

Нагадуємо, що для платників ЄСВ – ФОПів та самозайнятих осіб передбачено символ «204». Його використовують при встановленні номера рахунку для сплати ЄСВ: цифри з дев’ятнадцятої по двадцять першу літерно-цифрового номера рахунку відповідають категорії платника ЄСВ (містять ті самі 204). 

Ті, хто сплачує податки та ЄСВ з єдиного рахунку, можуть це робити і далі. Про те, як функціонує єдиний рахунок, ми розповідали тут.

 

Нові правила заповнення платіжок для сплати ЄСВ

З 1 липня платіжки для сплати податків та ЄСВ потрібно заповнювати за новими правилами. Зокрема, у реквізиті «Призначення платежу» треба буде зазначати лише код сплати податків та ЄСВ (у більшості випадків – 101) і наводити назву податку або ЄСВ та звітний період їхньої сплати.

Ми докладно писали про це тут

Покажемо, як треба заповнювати це поле платіжки на прикладах. 

По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо:

щодо ЄСВ для сплати ФОПами за себе: 101 ЄСВ за ІІ квартал 2023 року;

щодо ЄСВ, нарахованого на зарплату працівників ФОПів: 101 сплата ЄСВ за І чи ІІ половину відповідного місяця.

 

Мінімальний та максимальний розмір ЄСВ за IІ квартал

За Законом про Держбюджет на 2023 рік, з 1 січня розмір мінімальної зарплати дорівнює 6 700 грн. Цей розмір діятиме (принаймні так заплановано) протягом всього 2023 року. 

Відповідно мінімальний місячний страховий внесок з ЄСВ у ІІ кварталі 2023 року становить 6 700 х 22% = 1 474 грн. А за сам ІІ квартал 2023 року мінімальна сума ЄСВ до сплати за себе у ФОПа, незалежно від системи оподаткування і групи, становить 4 422 грн (1 474 х 3).

Максимальна база для нарахування ЄСВ з 1 січня 2023 року дорівнює 100 500 грн. Таким чином, максимальний розмір місячного страхового внеску за місяць ІІ кварталу становитиме: 100500 х 22% = 22110 грн. Тобто за ІІ квартал 2023 року максимальний розмір ЄСВ до сплати за себе становить для підприємців 66 330 грн.

 

Чи можна не платити ЄСВ під час війни?

За діючими нормами п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ ФОПи-«єдинники» (так само, як ФОПи на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, і члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

Згідно із Законом про ЄСВ платники, які скористаються цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у складі декларації не заповнюють за період, в якому відповідно єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Проте це не позбавляє права добровільно сплачувати ЄСВ за себе та зазначати суми такого ЄСВ у декларації з метою отримання страхового стажу.

Увага! Поки що всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ за себе за всі місяці ІІ кварталу 2023 року. Але за бажанням це можна зробити добровільно, у розмірі, не меншому за мінімальний і не більшому за максимальний. 

ДПС вже з 2022 року просить сплачувати ЄСВ. Звісно, з метою, щоби не втратити страховий стаж, а головна мета – вирішення проблеми з наповненням бюджету коштами щодо сплати ЄСВ. Про це тут.

Але вже з 1 серпня 2023 року ситуація може змінитися. ВРУ вже прийнято законопроєкт №8401. Ним з 1 серпня більшість ФОПів позбавлять права не сплачувати ЄСВ за себе під час війни. А всі карантинні пільги закінчилися разом із карантином з 1 липня. 

Право добровільної сплати ЄП і ЄСВ залишиться для прифронтових територій (у тому числі територій можливих бойових дій). Докладно про це ми розповімо одразу ж, як тільки Президент підпише текст закону на підставі законопроєкту №8401 і з’явиться його остаточний текст з усіма правками. 

 

Окремі пільги щодо несплати ЄСВ

Чи можна не платити ЄСВ, але зберегти страховий стаж? Якщо ФОПи (як «загальники», так і «єдинники») одночасно перебувають у трудових відносинах, то вони можуть не платити ЄСВ за себе. І страховий стаж у них буде! Але лише за умови, що роботодавець за основним місцем роботи сплатив за них ЄСВ у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок.

Якщо у певному місяці роботодавець сплатив ЄСВ, але у розмірі, меншому за мінімальний страховий внесок, то для отримання страхового стажу такі самозайняті особи ЄСВ за себе платитимуть. І в розмірі, не меншому за мінімальний внесок! Про це наголошує ДПС ось тут

Чи можуть ФОПи-працівники бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ? 

Тобто обов’язку платити ЄСВ у таких ФОПів немає. А добровільно можна? Єдиної позиції у ДПС щодо цього немає. Ми про цю проблему писали тут і тут. Вони, звісно, не штрафуватимуть ФОПів за таку добровільну сплату. Але чи потраплять ці внески до розрахунку майбутніх пенсій, наразі впевненості немає. 

 

Якщо ФОП одночасно є і «незалежником»

З 1 січня 2021 року, якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність, вона обліковується ДПС як фізична особа – підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності. ФОП-«незалежник», який отримує пенсію або соцдопомогу, ЄСВ за себе не сплачуватиме. Хоча може і платити – за умови добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У звичайної фізособи, яка здійснює незалежну профдіяльність і не має статусу ФОПа, такої пільги немає. Про це ми докладно розповідали тут.

 

ФОПи-пенсіонери та особи з інвалідністю

Також звільняються від сплати за себе ЄСВ ФОПи, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

 

До якого числа сплачувати ЄСВ за IІ квартал?

Закон про ЄСВ (абз. 3 ч. 8 ст. 9) говорить, що ФОПи мають сплачувати ЄСВ до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. За інформацією територіальних податківців, останнім днем є 19 число. Також за календарем ДПС останнім днем сплати ЄСВ ФОПами за IІ квартал є 19 липня. 

Саме цих строків треба дотримуватися ФОПу, якщо він вирішив сплачувати ЄСВ добровільно і потім зазначить такі внески у своїй звітності. 

 

Чи буде штраф, якщо не сплатити ЄСВ у зазначені строки?

Зараз штрафу не буде, як не буде і пені. Але для цього вже діє тільки одна підстава – це війна.

Законом №540 та Законом №591 передбачається, що за несвоєчасну сплату ЄСВ штрафи і пеня не застосовуються до останнього дня дії місяця карантину включно. Карантин діяв до 30 червня 2023 року. Відповідно до цієї дати фінансові штрафи і пеня на цій підставі не застосовувалися. Тепер цього мораторію на штрафи немає. 

Водночас Законом №2120 передбачено, що на час воєнного стану (наразі до 18 серпня 2023 року) штрафів за несплату ЄСВ, як фінансових, так й адміністративних, не буде. Ми про це писали тут

Проте, оскільки вже в серпні обов’язкова сплата ЄСВ повернеться, то, найімовірніше, повернуться і штрафи, і пеня. Тому добровільно чи за обов’язком ви будете сплачувати ЄСВ, робіть це, дотримуючись встановлених законодавством строків.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»