• Посилання скопійовано

Обмеження турагентів у наданні знижок

Чи правомірні умови агентських договорів, що обмежують турагента у праві надання знижки туристові за рахунок своєї винагороди? Які можуть бути наслідки надання агентом знижки всупереч умовам агентського договору?

Умови агентських договорів, що забороняють турагенту або туроператору, який виступає агентом, надавати клієнтам знижку, не суперечать законодавству України. Як відомо, агент укладає договори на туристичне обслуговування не від свого імені, а від імені туроператора. Права й обов'язки щодо туриста виникають за такими договорами безпосередньо в оператора, тобто договір на туристичне обслуговування — це завжди договір, що пов'язує цивільно-правовими зобов'язаннями дві сторони — туроператора і турист (замовника). Тож оператор має право диктувати турагенту умови договору на туристичне обслуговування та вимагати неухильного виконання його вимог.
Законодавство, що регулює правовідносини за агентським договором та спорідненим з ним договором доручення, не передбачає право агента (повіреного) відступати від вказівок принципала (довірителя), крім особливих випадків. А у ст. 1004 Цивільного кодексу України прямо сказано, що повірений зобов'язаний виконувати доручення довірителя у повній відповідності до змісту такого доручення.
Надання туристові знижки всупереч умовам агентського договору та без згоди оператора вважається порушенням договірних зобов'язань. Санкції за такі дії агента можуть бути передбачені агентським договором. Зокрема, договором можуть бути передбачені штрафні санкції за кожен випадок виявленого порушення. Розмір штрафу визначається договором і може бути цілком значним.
Водночас подібне порушення може мати для турагента негативні податкові наслідки. Згідно з пп «е» пп. 164.2.17 ПКУ до сукупного місячного (річного) доходу фізособи включається дохід, отриманий у вигляді додаткового блага, а саме: вартості безкоштовно отриманих товарів (послуг), а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної такому платникові податків.
Тож, якщо суму знижки, наданої туристові, визначено у договорі індивідуально на користь конкретного туриста, турагент є податковим агентом з нарахування та сплати податку з доходів фізичних осіб виходячи зі суми знижки.
Вважаємо, що такі податкові наслідки не загрожують турагенту в тому разі, якщо у договорі не згадується слово «знижка», немає початкової (базової) вартості і вартості з урахуванням знижки, а просто зазначено вартість туру.

Джерело: Киевский портал поддержки и развития бизнеса

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»