• Посилання скопійовано

Посадові та службові особи можуть декларувати лише здійснені після 01.01.2012 р. витрати

Рішення КСУ від 13.03.2012 р. №6-рп/2012

З 01.07.2011 р. діє нова редакція ЗУ «Про засади запобігання і протидії корупції».

Суб’єктами відповідальності за корупційні правопорушення, зокрема, є особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, для яких встановлена заборона входити до складу органу управління підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку.

До КСУ звернулися депутати, які вважають, що така заборона порушує право особи володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, передбачене ч. 1 ст. 41 Конституції України. Адже заняття особою посад у державних органах та органах місцевого самоврядування фактично ставиться в залежність від наявності у такої особи корпоративних прав та обмежує її можливість здійснювати їх.

Крім того, депутати звертають увагу на два моменти:

1) фінансовий контроль, пов’язаний із запобіганням і протидією корупції, зокрема обов’язок подавати декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за формою, встановленою Законом, набирає чинності з 1 січня 2012 року;

2) у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2011 рік відомості про витрати надаються з дня набрання чинності цим Законом, що не відповідає Конституції України щодо незворотності дії в часі законів та інших нормативно-правових актів.

Таким чином, на думку авторів клопотання, вперше підлягають декларуванню за затвердженою Законом формою витрати, здійснені з 1 січня 2012 року. А декларація, яка має бути подана до 1 квітня 2012 року, включає витрати, здійснені з 1 липня 2011 року до 31 грудня 2011 року.

Щодо заборони, то Конституційний Суд України дійшов висновку, що заборона особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, входити до органів управління підприємств або організацій, що мають на меті одержання прибутку, до складу яких входять посадові особи, які виконують свої обов’язки на постійній основі на підставі цивільно-правових чи трудових договорів (контрактів), не суперечить Конституції України.

Водночас, якщо говорити про заборону зазначеним особам брати участь у загальних зборах підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку, суперечить ч. 1, 2 ст. 24, ч. 1, 4 ст. 41 Конституції України.

Щодо подання декларації у 2012 році КСУ зазначає: обов’язок відповідних посадових і службових осіб щодо декларування своїх витрат виник з 01.01.2012 р. Таким чином, особи, які претендують на заняття посад в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, та особи, які вже займають відповідні посади, мають вносити до декларації відомості про витрати, здійснені з 1 січня 2012 року, за формою, передбаченою Законом.

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»