• Посилання скопійовано

Мораторій на податкові перевірки малого бізнесу пропонують подовжити

29 листопада у ВРУ зареєстровано законопроект №5465 "Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України (щодо особливостей проведення перевірок суб'єктів мікропідприємництва та малого підприємництва)"

Мораторій на податкові перевірки малого бізнесу пропонують подовжити

Актуальність документа його автор (нардеп Є. Мураєв) обгрунтовує необхідністю зниження адміністративного тиску на  представників малого і середнього бізнесу.

Фактично їх пропозиції спрямовані на те, щоб подовжити дію мораторію на перевірки суб’єктів малого підприємництва із обсягом доходів до 20 млн грн, який діяв в Україні протягом 2015–2016 років.

Цей крок підтвердив свою ефективність, спростивши адміністрування та зменшивши навантаження на малий бізнес.

Автор законопроекту переконаний, що особливий порядок проведення перевірок малого бізнесу має діяти до 2020 року, оскільки двох років  недостатньо, щоб  за нинішніх економічних умов вивести сектор малого підприємництва з кризи. 

Водночас  пропонується встановити певні винятки для того, щоб захист малого бізнесу не призвів до порушень прав споживачів та працівників. Зокрема, передбачається, що зазначене обмеження не поширюється на позапланові перевірки з питань дотримання норм законодавства:

- що регулює виробництво, імпорт, оптову або роздрібну торгівлю підакцизними товарами;

- щодо наявності ліцензій;

- щодо своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати ПДФО, ЄСВ;

- щодо відшкодування ПДВ.

***

Від редакції "ДК"

На замітку! "Запроваджений аналізованою нормою мораторій поширюється на усі види перевірок, правом на проведення яких наділені контролюючі органи відповідно до пункту 75.1 статті 75 ПК - камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки, незалежно від підстав і порядку їх призначення та проведення." (Ухвала ВАСУ від 22.06.2016 року № К/800/53023/15).

Про мораторій податкових перевірок 2016 року ми писали у аналітиці та у новинах тут і тут.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»