• Посилання скопійовано

Предметом позапланових перевірок можуть бути й питання, не зазначені в запиті, - ДФСУ

Податківці розповіли про порядок надіслання запитів платникам податків та оформлення наказів, організації та проведення документальних позапланових перевірок на підставі пп. 78.1.1 та 78.1.4 ПКУ

Предметом позапланових перевірок можуть бути й питання, не зазначені в запиті, - ДФСУ

Ці питання ДФСУ розглянула у новому листі від 03.10.2017 р. №2111/6/99-99-14-03-03-15/ІПК.

 

Порядок надіслання запитів платникам податків

Податківці нагадують, що отримання податкової інформації та направлення запитів контролерами регламентовано:

- статтею 73 ПКУ;

постановою КМУ від 27.12.2010 р. №1245, якою затверджено Порядок періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом (далі - Порядок).

Так, контролюючі органи мають право звернутися до платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про подання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом), необхідної для виконання покладених на контролюючі органи функцій, завдань, та її документального підтвердження.

Платники податків та інші суб’єкти інформаційних відносин зобов’язані подавати інформацію, визначену у запиті контролюючого органу, та документальне підтвердження протягом одного місяця з дня, що настає за днем надходження запиту.

Якщо запит складено з порушенням вимог платник податків звільняється від обов’язку надавати відповідь на такий запит.

Порядок проведення та підстави, за якими може здійснюватись документальна позапланова перевірка, визначені статтею 78 ПКУ. Деякі з підстав містять норми щодо ненадання платником податків пояснень та документального підтвердження на обов’язковий письмовий запит контролюючого органу.

Зокрема, відповідно до пп. 78.1.1 та 78.1.4 ПКУ при отриманні контролюючим органом податкової інформації, що свідчить про порушення платником податків валютного, податкового та іншого не врегульованого ПКУ законодавства, або виявлено недостовірність даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником податків, може бути проведено документальну позапланову перевірку платника податків. Така перевірка можлива, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов’язковий письмовий запит контролюючого органу, в якому зазначаються порушення або виявлена недостовірність даних, та відповідну декларацію протягом 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання відповідного запиту контролюючого органу.

Усе про перевірки і перевіряючих – у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

У направленні та у наказі на проведення документальної позапланової перевірки повинно бути зазначено підставу для її проведення із вказанням відповідного підпункту п. 78.1 ПКУ.

При цьому ДФСУ зауважує, що відповідно до усталеної судової практики, відсутність або неповнота посилань на конкретні пункти ПКУ не повинні розглядатися як підстава для визнання наказу протиправним, якщо зі змісту такого наказу видається за можливе ідентифікувати передбачену законодавством фактичну підставу для призначення відповідної перевірки.

Також податківці у листі зупинилися на питаннях правомірності:

  • документальної позапланової перевірки на підставі пп. 78.1.4 ПКУ щодо дотримання платником податків вимог податкового законодавства, якщо письмовий запит контролюючого органу про подання платником податків інформації не містить інформацію про виявлену недостовірність даних по усіх чи частині таких податків,
  • вимоги під час проведення такої перевірки надання документів чи їх копій та інформації, що стосується інших податків, по яких в письмовому запиті відсутня інформація про встановлення недостовірності даних у деклараціях

З приводу цього зазначено, що ПКУ не містить прямої заборони  щодо неможливості проведення перевірки з інших питань, які безпосередньо не зазначені в запиті. Крім того, пояснення та документальні підтвердження, надані платником податків на запит, можуть також містити інформацію, яка свідчитиме про недостовірність даних, зазначених у інших деклараціях з цього податку або з інших податків.

Це стосується й документальних позапланових перевірок, які проводяться на підставі пп. 78.1.1 ПКУ щодо операцій платника податків та третіх осіб, не вказаних в такому запиті, але які мають відношення до операції, вказаної у запиті.

***

Читайте також:

 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»