• Посилання скопійовано

Президент анонсував створення Національного бюро фінансових розслідувань

Держбюро фінансової безпеки має стати не спецназом для перевірок бізнеса, а інтелектуальним центром для виявлення правопорушень в економічній сфері, - Петро Порошенко

Президент анонсував створення Національного бюро фінансових розслідувань

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ділових кіл повідомив, що наразі ведеться робота із підготовки законопроекту, який має умовну назву – про Національне або Державне бюро фінансової безпеки або фінансових розслідувань.

Президент зазначив, що це питання обговорювалось із представниками бізнеса. За його словами, пропонується запровадження цієї нової структури, яка відлучить від впливу на економіку та бізнес і ГПУ, і СБУ, і НАБУ, і Нацполіцію, і МВС, і інших силовиків: «Не будуть більше стояти в черзі представники чотирьох-п’яти-шести правоохоронних органів, щоб зайти до бізнесу. Моя позиція – нема там що їм робити».

Петро Порошенко також зауважив, що не вбачає ризиків для можливого виникнення умов для скоєння правопорушень в економічній сфері через запровадження такої аналітичної структури. За його словами, електроне адміністрування податку на додану вартість доводить, що втрат держави не буде. «Ніяких «маски-шоу», ніяких виїздів для цього не потрібно. Без «даху» в податковій міліції, ГПУ. Просто не скоювати злочини», - додав він.

«Бюро має стати не спецназом, не «прослушкою», не штурмовиками, а має стати інтелектуальним центром, робота якого базуватиметься на використанні сучасних ризик-орієнтованих методів кримінального аналізу. Бо саме це виявляє реальні та потенційні правопорушення в економічній сфері», - наголосив Президент.

Глава держави зауважив, що чув про побоювання представників бізнеса, що нова структура може перерватись на додатковий інструмент для тиску. «При обговоренні цієї концепції в бізнес-середовищі побоюються, як би в результаті цієї законодавчої інновації, не народилася «монстроподібна мегаструктура» з надзвичайними можливостями впливу на бізнес, які будуть сконцентровані в одних руках. Щоб не стало ще гірше, ніж при розосередженості таких повноважень по різних структурах», - зауважив він.

«Хочу окремо твердо наголосити, підстав для цих хвилювань абсолютно немає, відповідні запобіжники в проекті Закону передбачені. Ми презентуємо лише концепцію для того, щоб почути вашу думку, і обов'язково будемо враховувати», - запевнив Петро Порошенко.

За його словами, у первинному варіанті законопроекту передбачалося необґрунтоване наділення посадових осіб, тоді це називалося Служби фінансових розслідувань, правом застосування широкого спектру поліцейських заходів: «оперативка», «прослушка», «наружка», спецназ, штурм. «Ми це підправили, і навіть сам орган вирішили назвати дещо інакше, ніж планували на самому початку», - зазначив він. 

Президент також повідомив, що роботу нового Бюро буде побудовано на основі десяти глобальних принципів боротьби з податковими злочинами, які були затверджені на форумі Організації економічного співробітництва та розвитку в Лондоні 9-го листопада цього року.

Глава держави додав, що голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна презентує президентську концепцію цього проекту. «Запрошуємо до активної дискусії, бо я налаштований передати цей законопроект у Парламент протягом декількох днів, може тижнів», - сказав він.

***

Нагадаємо, що за результатами бізнес-форум, що відбувся 1 грудня у Києві:

- Президент підписав закон, який забороняє "маски-шоу" силовиків на українських підприємствах. Про це тут>>

- Мораторій на перевірки малого і середнього бізнесу планують продовжити. Детальніше>>

- Президент підтримав введення податку на виведений капітал з 2019 року. Більше тут>>

Джерело: Прес-служба Президента України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»