• Посилання скопійовано

Скасування мораторію на «трудові» перевірки бізнесу в зоні АТО: зареєстровано законопроект

У Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект №8101, який наділяє уповноважені органи правом перевіряти дотримання трудового законодавства в зоні проведення АТО

Скасування мораторію на «трудові» перевірки бізнесу в зоні АТО: зареєстровано законопроект

7 березня 2018 року у Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект №8101 «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" щодо вдосконалення здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю».

Нагадаємо, що Законом «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» запроваджено мораторій на проведення перевірок органами та посадовими особами, уповноваженими законами здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності.

Проте, як зазначено в пояснювальній записці, відсутність державного контролю за додержанням законодавства про працю призвела до:

  • зростання заборгованості з виплати заробітної плати з 1424,4 тис. грн станом на 01.09.2014 р. до 2069,8 тис. грн станом на 01.01.2017 р., 
  • суттєвого погіршення соціально-економічної ситуації на території Луганської та Донецької областей.

З огляду на це та з метою законодавчого врегулювання здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю у період і на території проведення АТО, Урядом розроблено та зареєстровано у ВРУ законопроект №8101.

Ним статтю 3 Закону «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» пропонується доповнити такою нормою:

“Дія частини першої цієї статті не поширюється на проведення органами і посадовими особами, уповноваженими законами здійснювати державний нагляд (контроль) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, планових та позапланових перевірок суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у зоні проведення антитерористичної операції, крім населених пунктів на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення.”.

Тобто цим законопроектом пропонується  наділити уповноважені органи правом перевіряти дотримання трудового законодавства в зоні проведення АТО. Щоправда, це не стосуватиметься населених пунктів на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення.

У разі прийняття, Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, що цей законопроект оприлюднений Держпраці ще в липні 2017 року, про що ми повідомляли тут

Читайте також: Чекайте гостей! З 23 лютого ДФС та Держпраці мають повне право прийти на перевірки 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»