• Посилання скопійовано

Як податківці боряться з незадекларованими доходами ФОП через «Prozorro»?

Протягом 2019 року через «Prozorro» київські податківці встановили 4 ФОП, які не задекларували отримані доходи, і донарахували податків на суму 7,5 млн грн

Як податківці боряться з незадекларованими доходами ФОП через «Prozorro»?

Ринок публічних закупівель в Україні,  останні три роки, розвивається дуже швидко завдяки появі електронної системи Prozorro, яка стала обов’язковою у 2016 році згідно із Законом  «Про публічні закупівлі».

Постачальникам стало значно простіше працювати на цьому ринку, знайти цікаву закупівлю, подати пропозицію та виграти торги.

В Україні дозволено брати участь у процедурі закупівлі усім бажаючим, які мають статус юридичної або фізичної особи. Потенційний продавець або бізнес-партнер держави згідно із Законом називається «Учасник процедури закупівлі» - фізична особа, у тому числі фізична особа – підприємець або юридична особа (резидент або нерезидент), яка подала тендерну пропозицію або взяла участь у переговорах у разі застосування переговорної процедури закупівлі.

Вся інформація про закупівлю є у вільному доступі в мережі Інтернет на офіційному вебпорталі закупівель prozorro.gov.ua, а модуль аукціону є загальнодоступним: будь-хто може відкрити посилання auction.openprocurement.org і в режимі реального часу  можна спостерігати за ходом усіх аукціонів у системі ProZorro.

Тобто,  можливо  не тільки відслідковувати на що витрачаються кошти у публічних закупівлях, а ще це  дозволяє замовникам обирати найоптимальніше поєднання ціни та якості. Таким чином, відкритість публічних закупівель сприяє розвитку бізнесу.

Так, і податкова служба за допомогою моніторингу аналітичної інформації з системи ProZorro виявляє  недобросовісних платників податків та  недоброчесних  постачальників, які намагаються провести махінації. 

Протягом  2019 року  ревізорами  ГУ ДПС у м. Києві  за рахунок конрольно-перевірочних  заходів  встановлено  4  фізичних особи -  підприємців і  донараховано податків на суму  7,5 млн грн,  якими  не задекларовано отримані доходи  від здійснення  підприємницької діяльності  та не сплачено податки до бюджету. Зокрема, встановлено, що з метою ухилення від оподаткування шляхом ведення «сімейного бізнесу» - батько з сином зареєструвались фізичними особами -  підприємцями та протягом 2018 року реалізували через систему ProZorro товари і послуги на суму 7,2 млн грн, але податкову  звітність  не подали, доходи не задекларували, податки не  сплатили. За наслідками перевірки  цих ФОП  донараховано податків на суму 1,3 млн гривень.

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»