• Посилання скопійовано

Якою бачить податкову реформу новий міністр фінансів?

За словами міністра фінансів, в межах податкової реформи має бути створено «жорстокий меч» покарання для тих, хто намагається ухилятися від сплати податків

Якою бачить податкову реформу новий міністр фінансів?

Міністр фінансів України Сергій Марченко розповів НВ Бізнес про деталі переговорів з МВФ, про суть дискусій з Нацбанком, про вартість позик і курс гривні, необхідні для виконання держбюджету, а також про податкову реформу та звільнення керівників ДМС та ДПС.

 

Чому було звільнити Верланова і Нефьодова? Що сталося?

– Нормальна ситуація, коли хтось іде, хтось приходить. Я не бачу в цьому проблеми. Я б не концентрувався на особистостях, а дивився ширше – на ефективність роботи податкової та митної служби.

І це – ключове питання. Природно, «подання про звільнення» керівного складу – прерогатива міністра фінансів. А Кабмін підтримав це рішення.

Я несу за цю сферу відповідальність і в цьому випадку потрібно було знаходити швидкі рішення. Ми входили в кризу, а ситуація не змінювалася. Це був радикальний захід для того, щоб струсити систему і створити керованість. Ключові проблеми – недоотримання доходів, наявність схем, ухилення від сплати податків.

– Скручування?

– Зокрема. Там багато, про що можна говорити. У мене було достатньо інформації, щоб прийняти ці рішення. Я довго думав, розуміючи їх складність. Але насправді, якби я не прийняв це рішення, то всі провали стали б моєю зоною відповідальності. Вона і зараз є, але я розумію, що маю інструменти впливу на ситуацію.

– Зараз ви бачите нового керівника митниці, чи поки що буде виконувач обов'язків? Нещодавно ви звільнили 50% керівників митниці.

– Так. Була проведена колегія після призначення Ігоря Муратова виконувачем обов'язків (голови Митної служби). Був посил всім митникам України: «Хлопці, треба попрацювати на державу. Я чекаю від вас залучення в роботу, мінімізації контрабанди і максимізації ефекту для бюджету». На жаль, мене не почули.

Тому друга колегія була з кадровими рішеннями. Ігор Муратов відповідально ставиться до своєї роботи. У нього є кредит довіри, щоб сформувати команду і попрацювати до того моменту, поки не закінчиться карантин і не буде призначений конкурс. Чи піде він на конкурс чи ні, побачимо. Я поки не знаю, це буде залежати, по-перше, від його бажання, по-друге, від обставин. 

 

Зараз всі говорять про податкову реформу. Яке ваше бачення податкової реформи?

– Є зобов'язання, які ми взяли на себе, зокрема в межах програми з МВФ. Ми повинні сформувати стійку і захищену від зловживань систему доходів і зборів. Зупинити витік грошей з податкової і митниці. Є багато моментів, зокрема єдина юрособа тощо. Ми будемо це виконувати.

– А в чому, на вашу думку, полягає справжня податкова реформа?

– Справжня реформа податкової – це, коли ми максимально йдемо від людського фактора, зокрема в питаннях адміністрування ПДВ та інших податків. Функції максимально цифровізуются, з'являється необхідний для бізнесу сервіс – з одного боку. Але з іншого – повинен бути «жорстокий меч» покарання для тих, хто намагається ухилятися від сплати податків.

***

Читайте також:

Джерело: NV Бізнес

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»