• Посилання скопійовано

Митники планують відновити документальні перевірки під час війни

Наразі триває робота із ВРУ щодо відновлення проведення документальних перевірок з метою визначення розміру занижених податкових зобов’язань та притягнення несумлінних СГ до фінвідповідальності

Митники планують відновити документальні перевірки під час війни

ДМС на своїй сторінці у фейсбуці підкреслила, що контроль за декларуванням товарів після завершення митного оформлення здійснюється і під час дії воєнного стану.

За січень 2023 року митними аудиторами виявлено 76 фактів порушень митного законодавства орієнтовно на суму 20 млн гривень, до бюджету перераховано 10,3 млн гривень, з яких 0,9 млн гривень – сплата податкової заборгованості минулих періодів.

На період дії воєнного, надзвичайного стану законодавцем внесено зміни до Митного кодексу України щодо зупинення проведення документальних перевірок дотримання законодавства України з питань митної справи. Однак наразі триває робота із парламентарями щодо відновлення проведення документальних перевірок з метою визначення розміру занижених податкових зобов’язань та притягнення несумлінних суб’єктів господарювання до фінансової відповідальності.

Тенденція збільшення показників роботи підрозділів митного аудиту спостерігається з минулого 2022 року, протягом якого виявлено факти порушень законодавства з питань митної справи на 1,1 млрд гривень. 

Найбільше фактів порушень встановлено:

  • за матеріалами уповноважених органів іноземних держав (непітвердження преференційного режиму, митної вартості, року виготовлення транспортних засобів тощо) – 61%,
  • порушення правил класифікації – 17%,
  • порушення умов та вимог митних режимів – 2%,
  • інші порушення (неправомірне застосування пільг, незастосування антидемпінгових заходів тощо) – 20%.

За результатами проведених підрозділами митного аудиту доперевірочного аналізу та завдяки конструктивному діалогу з бізнесом до бюджету перераховано 57 млн гривень протягом 2022 року, з яких 13,4 млн гривень – податкова заборгованість.

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»