• Посилання скопійовано

З 21 липня діє нова форма акта та порядок оформлення перевірок ДПС

Набрали чинності зміни до Порядку оформлення результатів документальних перевірок. Це повʼязано з дією нових правил визначення податкового номера платника податків та можливістю використання платниками податків е-гаманців

З 21 липня діє нова форма акта та порядок оформлення перевірок ДПС

Наказом Мінфіну від 05.06.2023 р. №291 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20.06.2023 р. за №1025/40081 (у редакції наказу Мінфіну №350) змінено розділ III Порядку оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків.

Це зроблено з метою приведення Порядку оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків у відповідність до норм Податкового кодексу України та Закону №2888-ІX.

 

Чому змінено порядок перевірок ДПС?

Законом №2888-IX внесено зміни до Кодексу у зв’язку з прийняттям Закону №1591-IX, яким запропоновано привести термінологію окремих статей Кодексу у відповідність до положень Закону №1591-IX та уточнити деякі положення Кодексу з метою їх узгодження з положеннями Закону №1591-IX, у тому числі в частині визначення категорії надавача платіжних послуг, що передбачені п. 2 – 7 ч. 1 ст. 10 цього Закону.

Також Законом №2888-IX змінюється визначення податкового номера платника податків, згідно з яким у контролюючих органах ведеться облік платників податків, запроваджується можливість використання під час здійснення розрахункових операцій та контролю за їх використанням, під час здійснення розрахункових операцій та контролю за їх проведенням не тільки рахунків, відкритих у банках, а також рахунків/електронних гаманців такого платника податків в інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг/емітентах електронних грошей.

У зв’язку з цим Наказом №291 приводяться норми Порядку у відповідність до вимог Закону №2888-IX.

Так, за оновленими правилами загальні положення акта (довідки) документальної планової перевірки (відповідні додатки до загальних положень) мають містити такі дані:

  • про наявність рахунків / електронних гаманців такого платника податків у банках, інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг / емітентах електронних грошей із зазначенням інформації щодо надання повідомлення про їх відкриття (закриття); про ліцензії Національного банку України, якщо їх отримання передбачено законом;
  • про інформацію про надсилання запитів на проведення зустрічних звірок, запитів до інших органів державної влади, до страхових компаній та банківських установ, запитів до уповноважених органів іноземних країн тощо (у разі їх надсилання). Також в акті (довідці) документальної перевірки відображається інформація, отримана на запити, та результати проведення зустрічних звірок.

Наказ № 291 набрав чинності з дня його офіційного опублікування. Він був опублікований 21 липня 2023 року, в "Офіційному віснику України" № 63.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»