• Посилання скопійовано

Які порушення виявляє ДПС при перевірках бюджетного відшкодування з ПДВ?

Під час перевірок з бюджетного відшкодування найчастіше виявляється включення до складу ПК вартості товарів, що використані не в госпдіяльності, та неправильне заповнення додатків 2, 3, 4 до декларації

Які порушення виявляє ДПС при перевірках бюджетного відшкодування з ПДВ?

Фахівцями управління податкового аудиту ГУ ДПС у Вінницькій області впродовж січня - жовтня 2023 року здійснено 190 документальних позапланових перевірок з питань підтвердження заявлених сум бюджетного відшкодування, за якими сума, заявлена до бюджетного відшкодування, становить 754,1 млн грн. За результатами проведених перевірок підтверджено суму бюджетного відшкодування у розмірі 687,0 млн грн, що становить 91,1% від заявленої суми бюджетного відшкодування.

Під час проведення документальних позапланових перевірок з питань підтвердження заявлених сум бюджетного відшкодування найчастіше виявляються такі порушення:

  • включення до складу податкового кредиту вартості товарів/послуг, що використані не в господарській діяльності;
  • неправильне заповнення додатків 2, 3, 4 до податкової декларації з ПДВ;
  • непідтвердження податкового кредиту первинними документами, за наявності реєстрації податкової накладної в ЄРПН відсутні будь-які первинні документи, які підтверджують господарську діяльність;
  • неправильне застосування ставок податку на додану вартість;
  • неправильно зазначено номенклатуру товарів/послуг та код УКТ ЗЕД;
  • діяльність спрямована на надання податкової вигоди третім особам.

Під час однієї із перевірок встановлено, що відповідно до наданих до перевірки документів та згідно з ЄРПН ТОВ «А» не придбавались притаманні господарській діяльності послуги зі зберігання, транспортування автомобільним чи залізничним транспортом, послуг комісії при експорті продукції тощо. 

Актом перевірки зафіксовано, що ТОВ «А» фактично не бере участі у пошуку продавців та покупців щодо удаваної діяльності з придбання сировини, не бере участі у прийманні, транспортуванні, передачі покупцю товару. При документальному оформленні зазначених операцій не відбувається розподіл ризиків між суб’єктами господарювання, всі ризики покладаються на підприємства групи «Б», а ТОВ «А» лише отримує податкову вигоду у вигляді бюджетного відшкодування ПДВ.

Перевіркою встановлено, що підприємствами групи «Б» організовано діяльність, спрямовану на надання податкової вигоди третім особам, в результаті чого завищено суму ПДВ, яка підлягає бюджетному відшкодуванню на 1,5 млн грн та завищено суму від'ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (показник ряд.21 Декларації ) на суму 1,7 млн грн.

Рішенням ДПС України «Про результати розгляду скарги» підтримано позицію ГУ ДПС у Вінницькій області.

Джерело: ДПС у Вінницькій області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»