• Посилання скопійовано

Законопроєкт про клуб білого бізнесу: хто зі СГ попадає та які умови?

Н. Южаніна розповіла, за якими критеріями податкова буде обирати платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, які користуватимуться низкою переваг у податковому адмініструванні під час воєнного стану

Законопроєкт про клуб білого бізнесу: хто зі СГ попадає та які умови?

Ми уже розповідали, що Д. Гетманцев повідомив про реєстрацію на сайті ВРУ законопроєкту щодо клубу білого бізнесу, який було розроблено ним та іншими нардепами. Зокрема, пропонується запровадження терміна «комплаєнс (управління податковими ризиками)» та Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, які користуватимуться низкою переваг у податковому адмініструванні під час воєнного стану (зокрема, мораторій на документальні перевірки). Докладніше читайте тут.

Тим часом свою думку щодо цього законопроєкту висловила Н. Южаніна.

З її слів, "влада виходить на нове коло знищення бізнес-клімату в країні". Вже були економічний паспорт громадянина та інвестиційна няня (результат нульовий). Тепер Д. Гетманцев і інші (Арахамія, Безугла, Бужанський, Железняк, Третьякова та інші автори проєкту Закону, який готується до реєстрації) пропонують ввести податкову НЯНЮ – посадову особу податкового органу, відповідальну за взаємодію з платником податків, під модною назвою КОМПЛАЄНС-МЕНЕДЖЕР. Але таке "щастя" випаде не всім – а лише обраним платникам податків.

 

Як обиратимуть платників податків?

Обирати платників податків буде сама податкова на основі оновленої системи управління ризиками під модним словом "комплаєнс", критерії якого буде сама і затверджувати. Так, обраним платникам присвоять статус високого рівня добровільного дотримання податкового законодавства та:

  • не будуть проводити планові документальні перевірки;
  • до 5 днів скоротять строки для камеральної та документальної перевірок (разом до 10 днів) для підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ;
  • за 5 днів надаватимуть індивідуальні податкові консультації та інформацію про податкові ризики та шляхи їх усунення.

Але, щоби стати обраним, треба буде відповідати багатьом критеріям, серед яких відсутність рішення про віднесення платника до ризикових.

Під виглядом податкових нянь для обраних влада, на думку Южаніної, спробує узаконити право податкової визнавати платника ризиковим (це передбачено лише постановою КМУ) для зупинки реєстрації його податкових накладних, що у багатьох випадках носить елементи податкового рейдерства.

Аби стати обраним платником - юридичним особам та ФОПам треба буде одночасно відповідати таким основним вимогам:

  • платник НЕ БУВ ризиковим платником в СМКОР;
  • відсутність ППР про порушення граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів протягом року;
  • відсутність неузгоджених сум за ППР понад 51 тис. грн за результатами документальних перевірок;
  • відсутність порушень щодо подання звітності та/або документів/ повідомлень, у тому числі по КІК та фінансової звітності;
  • відсутність боргів зі сплати податків/ ЄСВ або наявність боргу не більше 3060 грн;
  • відсутність застосованих до платника санкцій у порядку, встановленому Законом "Про санкції".

Але це ще не кінець: щоби стати обраним платником треба відповідати ще й додатковим критеріям:

- на загальній системі оподаткування:

  • рівень сплати податку на прибуток вище середнього по галузі;
  • рівень сплати ПДВ вище середнього по галузі (крім платників, у яких експорт складає понад 25%);
  • зарплата працівників - не менше середньої зарплати у відповідній галузі у регіоні з коефіцієнтом 1,1, та кількість працівників не менше 5 осіб.

- платники єдиного податку ІІІ групи:

  • рівень сплати податків до державного та місцевих бюджетів вище середнього по галузі;
  • зарплата працівників - не менше середньої зарплати у відповідній галузі у регіоні з коефіцієнтом 1,1, та кількість працівників не менше 5 осіб.

- платники єдиного податку ІV групи:

  • рівень сплати податків до державного та місцевих бюджетів у розрахунку на 1 гектар вище середнього по країні;
  • зарплата працівників - не менше середньої зарплати у відповідній галузі у регіоні з коефіцієнтом 1,1, та кількість працівників не менше 5 осіб;
  • площа власних або орендованих земельних ділянок не менше 500 га, або орендованих земельних ділянок комунальної та/або державної власності – не менше 0,5 га.

Щоби стати обраним, ФОП має одночасно відповідати таким додатковим критеріям: 

- на загальній системі:

  • рівень сплати ПДФО від господарської діяльності та рівень сплати ПДВ  вище середнього по галузі;
  • зарплата працівників - не менше середньої зарплати у відповідній галузі у регіоні з коефіцієнтом 1,1.

- платники єдиного податку ІІІ групи:

  • оборот понад 5 млн грн та рівень сплати податків до державного та місцевих бюджетів вище середнього по галузі;
  • зарплата працівників - не менше середньої зарплати у відповідній галузі у регіоні з коефіцієнтом 1,1.

На жаль, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку І групи, ІІ групи, ІV групи, а також ІІІ групи з доходом менше 5 млн грн або які не  мають найманих працівників, в очах діючої влади не можуть бути  платниками податків зі статусом високого рівня добровільного дотримання податкового законодавства. 

Зауважимо, що поки що картки законопроєкту на сайті ВРУ немає.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»